Η Γιορτή της Μητέρας έρχεται την Κυριακή 11 Μαΐου 2025, μια ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των μητέρων στην οικογένεια και την κοινωνία. Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας αποτελεί μια ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τις μητέρες μας και εορτασμού της μητρότητας σε όλες της τις εκφάνσεις, συνεχίζοντας μια παράδοση με βαθιές ιστορικές ρίζες.

*Διαβάστε ακόμα: Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου - Μεγάλη διπλή εορτή


Οι αρχαιοελληνικές ρίζες της Γιορτής της Μητέρας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, την οποία ο Πίνδαρος αποκαλούσε «Κυβέλα, Μάτερ θεών». Η Κυβέλη λατρευόταν ως η μητέρα όλων των θεών, συμβολίζοντας τη μητρική αγάπη και προστασία. Αυτή η αρχαία λατρεία αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη τιμή προς τη μητρότητα, θέτοντας τις βάσεις για τη σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας που γνωρίζουμε σήμερα.


Η σύγχρονη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στην καθιέρωση μιας επίσημης ημέρας αφιερωμένης στη μητέρα. Η ιδέα της γεννήθηκε από προσωπικά βιώματα και βαθιά αγάπη για τη δική της μητέρα.
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν η μητέρα της Άννα οργάνωσε εθελοντικές ομάδες γυναικών στη δυτική Βιρτζίνια. Αυτές οι πρώτες συγκεντρώσεις είχαν κοινωνικό χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ιστορικό Katharine Antolini του Wesleyan College, οι γυναίκες αυτές φρόντιζαν επίσης τραυματισμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).


Από το προσωπικό πένθος στον παγκόσμιο εορτασμό

Η Άννα Τζάρβις, αν και δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, εμπνεύστηκε από τον θάνατο της μητέρας της το 1905 για να οργανώσει τους πρώτους επίσημους εορτασμούς της Γιορτής της Μητέρας το 1908. Στις 10 Μαΐου εκείνου του έτους, οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Τζάρβις στο Grafton της Δυτικής Βιρτζίνια, σε μια εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε σε "Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας". Παράλληλα, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Φιλαδέλφεια, όπου ζούσε η Τζάρβις εκείνη την εποχή, καθώς και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

Οι επίμονες προσπάθειες της Τζάρβις απέδωσαν καρπούς στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε επίσημη προκήρυξη που καθιέρωνε την Ημέρα της Μητέρας ως εθνική εορτή, ορίζοντάς την τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.


Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

Από τότε, η Γιορτή της Μητέρας έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, που το 2025 συμπίπτει με την 11η Μαΐου.

Η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το συμβολικό λουλούδι της Γιορτής της Μητέρας, επειδή, όπως η ίδια εξήγησε, «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της». Αυτό το σύμβολο έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες, αν και κάθε πολιτισμός έχει προσθέσει τα δικά του έθιμα και παραδόσεις στον εορτασμό.


Η εμπορευματοποίηση της Γιορτής της Μητέρας

Παρά τις αρχικές προθέσεις της εμπνεύστριάς της, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας γρήγορα απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα. Η βιομηχανία των λουλουδιών, των δώρων και των καρτών βρήκε μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ίδιας της Τζάρβις.

Ωστόσο, πέρα από την εμπορική της διάσταση, η Γιορτή της Μητέρας παραμένει μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας προς τις μητέρες μας, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά τους στην οικογένεια και την κοινωνία. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τη σημασία του μητρικού ρόλου και την αξία της μητρικής αγάπης, που παραμένει διαχρονική και αναντικατάστατη.