Στο Top 3 των ακριβότερων ακινήτων προς πώληση στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον η βίλα του φηµισµένου ντιζάινερ Τοµ Ντίξον, στη Μύκονο, που δεσπόζει πάνω από τη διάσηµη παραλία της Ψαρούς. Την ολοκλήρωσε το 2024 και ήδη από τον Μάρτιο, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», αναζητεί νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας το υψηλότατο αντίτιµο των 25 εκατ. ευρώ που ζητά ο πολυβραβευµένος Βρετανός, προκειµένου να την παραχωρήσει. Η µινιµαλιστική, χρωµατικά τουλάχιστον, βίλα, στους λόφους πάνω από την Ψαρού αντανακλά σε κάθε της γωνιά το ελληνικό φως. Συγχρόνως, µια χαρακτηριστική σχολή διακόσµησης, µαζί και αρχιτεκτονικής, εκφράζει την ελαφρώς πιο εκκεντρική, πιο ποµπώδη, που άλλοι θα αποκαλέσουν ίσως και περισσότερο σοφιστικέ, πλευρά του δόγµατος «Less is more». Παρότι τα αντικείµενα µε τα οποία την έχει «ντύσει» είναι XXL, πολλά από αυτά χρυσά, «εκκωφαντικά», παραµένουν µετρηµένα και δεν πλεονάζουν σε καµία περίπτωση στον χαώδη χώρο.

Μύκονος: Αγοραστή "ψάχνει" η πολυτελής βίλα του Τοµ Ντίξον στην Ψαρού

Ο Ντίξον, µε τα χαρακτηριστικά ογκώδη, καµπυλόµορφα συχνά, γλυπτά και τα ιδιαίτερα εικαστικά πρότζεκτ (ζωγραφικά έργα και installations), δεν αποτελεί συνηθισµένη περίπτωση: κοσµοπολίτης, περίεργος να πειραµατιστεί µε νέες µεθόδους αναπαραγωγής και ανακυκλωµένα υλικά, µεσουρανεί σαράντα χρόνια τώρα στον «πλανήτη ντιζάιν». Με έξι υπνοδωµάτια, τρεις πισίνες και µία «πράσινη» οροφή, που καλύπτεται από φυτά, µε κυκλαδίτικο χρώµα, που συναντάς δηλαδή στο συγκεκριµένο -και µεγαλύτερο στην Ελλάδα- νησιωτικό σύµπλεγµα, η µυκονιάτικη βίλα (Aimasia) δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή της Ψαρούς. Εκτείνεται σχεδόν σε 1.000 τετραγωνικά µέτρα και δηµιουργήθηκε από τον Βρετανό ντιζάινερ σε συνεργασία µε τον ιδρυτή της A31 Architecture, Πραξιτέλη Κονδύλη.

O Τομ Ντίξον

Πέρα από τις πισίνες, προάγει τη δωρική πολυτέλεια, καθώς η έπαυλη, µε απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, δεν είναι πνιγµένη φουλ στα φανταχτερά µπιµπελό/έπιπλα µε τη σφραγίδα του.

Απορίας άξιο βέβαια είναι γιατί τώρα ο Ντίξον, που, για την ιστορία, προϋπήρξε µπασίστας της famous µπάντας Funkapolitan και ασχολήθηκε µε τη γλυπτική, σαγηνεµένος «από το πώς η φωτιά µεταµορφώνει το µέταλλο, από την οµορφιά της µεταστοιχείωσης και της µετάλλαξης», θέλει να πουλήσει κάτι που µόλις πέρυσι ολοκλήρωσε. Για έξτρα κέρδος; Μήπως η γκαλερί του στη Θεσσαλονίκη -το showroom «Dixon (TD Thessaloniki»)- δεν αποδίδει τα αναµενόµενα; Οι αντικειµενικές αξίες των ακινήτων πάντως, όσον αφορά τη χώρα µας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να... ξεπαγώνουν πριν ανατείλει το 2027.

H γκαλερί του Βρετανού σχεδιαστή στη Θεσσαλονίκη, το showroom «Dixon»


Απούλητο το πολυσυζητηµένο Majestic Athens

Απούλητο, στο µεταξύ, παραµένει και το πιο ακριβό ακίνητο στην Ελλάδα, το πολυσυζητηµένο Majestic Athens, πενταώροφο επί της ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου, έκτασης 2.133 τ.µ, µε θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η τιµή του ακινήτου από τα 55 εκατ. ευρώ έχει πέσει κι άλλο από τα 48 εκατ. που ήταν προ ολίγων µηνών - εξακολουθεί ωστόσο να κρατάει τα πρωτεία ως το ακριβότερο προς πώληση στη χώρα. Το 2019 πέρασε στα χέρια του Άραβα κροίσου Ταχνούν µπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, ο οποίος προ διετίας έβαλε το πωλητήριο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Tο πενταώροφο Majestic Athens, επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

∆εύτερο στη λίστα έρχεται οικόπεδο 25 στρεµµάτων στην Πειραιώς, που πωλείται για 27 εκατ. ευρώ. Με εγγύτητα σε τέσσερις ακόµα οδούς, περιλαµβάνει διατηρητέο µε καµινάδα 1.153,62 τ.µ. Μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της σχεδιαζόµενης ανάπλασης, καθώς σε αυτό επιτρέπονται πολιτιστικές εγκαταστάσεις και χώροι συνάθροισης και αναψυχής. Στο οικόπεδο υπάρχει δυνατότητα να χτιστούν βιοµηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαµηλής και µέσης όχλησης, κατοικίες και επαγγελµατικοί χώροι, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, σύµφωνα µε το powergame.gr, δύναται να δηµιουργηθούν εµπορικά, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Θεωρείται προνοµιακό σηµείο, καθώς στην Πειραιώς 252 υπάρχουν 72,57 στρέµµατα, που θα µεταµορφωθούν σε κέντρο τουρισµού και πολιτισµού, φιλοξενώντας συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών