Άγιον Όρος: Το καταφύγιο των ηγετών, των βασιλιάδων και των αστέρων που αναζητούν γαλήνη και πίστη (Εικόνες)
Από τον βασιλιά Κάρολο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν έως τον Μελ Γκίμπσον
Βασιλιάδες, πολιτικοί, αστέρες του Χόλιγουντ, καλλιτέχνες και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας επισκέπτονται τον Άθω, αποζητώντας την απομόνωση και την επαφή με τον Θεό
Στο «κελί των αγγέλων» φιλοξενείται ο Λάκης Λαζόπουλος όταν καταφεύγει στο «περιβόλι της Παναγίας», στο Aγιον Oρος. Εκεί, διαβάζει προσευχές, αποµονώνεται, γαληνεύει. ∆εν είναι ο µόνος. Αρης Σερβετάλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Σταµάτης Γονίδης, Γιώργος Μαζωνάκης και πολλοί άλλοι επώνυµοι Ελληνες θεωρούν πως η κοσµοθεωρία τους άλλαξε µετά την επίσκεψη -και την παραµονή- τους στο Αγιον Ορος. Κι αν θελήσουµε να εστιάσουµε αποκλειστικά σε προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς; Με αφορµή την πρόσφατη παραµονή του οσκαρικού σκηνοθέτη-παραγωγού και βέβαια ηθοποιού εξ Αυστραλίας (για να µην ξεχνιόµαστε) Μελ Γκίµπσον στο Αγιον Ορος -δήλωσε ευθέως ότι στα χώµατά του νιώθει πως έρχεται σε ισχυρότερη επαφή από οπουδήποτε αλλού µε τον Θεό, εξαίροντάς το-, αναζητήσαµε και άλλους VIPs που βρήκαν τον Θεό εκεί· στην καταπράσινη χερσόνησο του Αθω, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.
Ο Βασιλιάς Κάρολος και οι τακτικές του επισκέψεις στο Άγιον Όρος
Ο βασιλιάς Κάρολος, όταν ακόµη ήταν διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διέθεσε 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής µονής στο Αγιον Ορος, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003. Βρίσκεται τακτικά εκεί, από τις 10 Μαΐου 2004, οπότε και πρωτοπήγε: όταν η θαλαµηγός εφοπλιστικής οικογένειας όπου επέβαινε προσέγγισε την αθωνική χερσόνησο... Είναι και άλλες προσωπικότητες παγκοσµίου «γκελ» που το έχουν επισκεφθεί – και το επισκέπτονται, incognito και µη. Ανάµεσά τους, παλαιότερα, ο «τσάρος» Βλαντιµίρ Πούτιν, που έχει φωτογραφηθεί κιόλας εκεί. Επίσης, ο Τζορτζ Μπους senior: βρέθηκε στο Αγιον Ορος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ενηµερώθηκε για τους πολύτιµους θησαυρούς στις µονές και την καθηµερινότητα των µοναχών. Είχε αποκαλύψει και τις φιλοσοφικές του συζητήσεις µε τους µοναχούς, που «φώτισαν» τους πνευµατικούς του ορίζοντες. Επίσης, ο εµβληµατικός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα, που έµεινε εµβρόντητος από το µοναδικό στον κόσµο αρχιτεκτόνηµα της Ιεράς Μονής Σιµωνόπετρας. «Με άγγιξε πολύ η επίσκεψη στο Αγιον Ορος – είναι ένας τόπος µεστός. Η ατµόσφαιρα σε σαγηνεύει από την πρώτη στιγµή», έλεγε το 2015.
Για να αποκαλύψει: «Πρωτοπήγα το 2005. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλά µοναστήρια και να ζωγραφίσω υδατογραφίες του όµορφου τοπίου που τα περιέβαλλε. Τη δεύτερη φορά έµεινα µε τον γιο µου στη Μονή Ξενοφώντος, αλλά επισκέφθηκα τον Παντοκράτορα, το Βατοπαίδι... Πολλά χρόνια πριν είχα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, έχοντας αποπειραθεί να κατανοήσω τον συµβολισµό της εικονογραφίας της Ορθοδοξίας. Τι σηµαίνει παράδοση στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική και πώς µπορεί κανείς να κατανοήσει το µυστήριο αυτής της αυστηρής Λειτουργίας µε τους υπέροχους, αρχαίους ύµνους και τις λιτανείες». Στη λίστα µας και ο επίσης πασίγνωστος Αµερικανός ηθοποιός, κυρίως της τηλεόρασης, Τζόναθαν Τζάκσον: Το 2015, κατά την εκεί παραµονή του, συγκίνησε πολλούς µε τη συµβολική του κίνηση να χαρίσει στην Παναγία του Αγίου Ορους το Εmmy που απέσπασε το 2005 – το τηλεοπτικό, αντίστοιχο του Οσκαρ, βραβείο. Βρέθηκε στη Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για τον εορτασµό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου.
Στη διάρκεια της πανηγυρικής αγρυπνίας στο Συνοδικό, όπου οι πατέρες πρόσφεραν το παραδοσιακό κέρασµα, τους αποκάλυψε ότι είχε επιστρατεύσει το χρυσό αγαλµατίδιο, το οποίο παρέδωσε στον φιλοξενούµενο µητροπολίτη Ατλάντας, κ. Αλέξιο. Στη συνέχεια ο ηγούµενος Εφραίµ ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την απόφασή του αυτή και του ευχήθηκε «κάθε ευλογία στη ζωή και στην καριέρα» του. Ο Λούι (Ηλίας) Ψυχογιός, ο διάσηµος οσκαρικός ντοκιµαντερίστας από τη Σπάρτη και πολυβραβευµένος φωτογράφος –και του «National Geographic» παλαιότερα–, έχει επισκεφθεί το Ορος επίσης, χωρίς όµως να το διατυµπανίσει. Οµοίως, αλλά το σενάριο εν προκειµένω διέρρευσε, ο µια φορά κι έναν καιρό «Bond, James Bond», αλλιώς «007» Πιρς Μπρόσναν: στο προπέρσινο ταξίδι του στη χώρα µας, στις αρχές Σεπτεµβρίου, βρέθηκε στην Καβάλα –µε ιδιωτική πτήση, ενώ αναχώρησε µε θαλαµηγό για το Αιγαίο– και πέρασε απέναντι, στη Χαλκιδική. Kαθώς µάλιστα έχει ιδιαίτερη σχέση και εκείνος τόσο µε τα θεία όσο και µε την Ελλάδα, έχει βρεθεί και στη Μονή Θεολόγου, στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτµο (όπως ο Ρίτσαρντ Γκιρ, που διατηρεί και έπαυλη στην Πάτµο).
Ο Μέλ Γκίπσον και η απομόνωση
Οσον αφορά τον Γκίµπσον, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στη Χαλκιδική και στη Μονή Χιλανδαρίου, όπου παρέµεινε για τρεις µέρες, στοχεύοντας να συνδεθεί στενότερα µε τον Θεό, από τη φηµισµένη σερβική, αυτοκρατορική µονή στη χερσόνησο του Αθω – ένα ξεχωριστό πνευµατικό κέντρο για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο σούπερ σταρ θέλησε να βιώσει πνευµατική αποµόνωση. Κατ’ επέκταση, και ανάταση, στο επιβλητικό αυτό, µυσταγωγικό, κατανυκτικό σκηνικό. Σχετικά µε την παραµονή του στο Αγιον Ορος, όπως είπε on camera ο αρχιµανδρίτης Μεθόδιος, καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, ακολουθούσε το πρόγραµµα της µονής στην αθωνική πολιτεία, όµως φρόντιζε να προσεύχεται µόνος του, καθώς δεν ήθελε να τραβά τα βλέµµατα των άλλων πιστών που βρίσκονταν ως επισκέπτες στη µονή. Μάλιστα, λαµβάνοντας αγιασµό, ένιωσε ακόµα πιο κοντά στον Θεό. Από τα χρόνια τα παλιά ο σταρ έχει βαθιά σχέση µε τον Θεό. Μετά τα συγκλονιστικά «Πάθη του Χριστού», µε τον Τζιµ Καβίζελ, όπως έχουµε αναφέρει και παλαιότερα, γυρίζει την υπερπαραγωγή «Ανάσταση του Ιησού» (πάλι µε τον ίδιο σταρ στον οµώνυµο ρόλο). Εχοντας αναφερθεί –συγκεκριµένα µιλώντας στο podcast «The Joe Rogan Experience»– στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η χριστιανική πίστη στη «µέκκα του σινεµά» –την περιέγραψε ως «τη µόνη θρησκεία που επιτρέπεται να αντιµετωπίζεται µε περιφρόνηση στο Χόλιγουντ»–, υποστήριξε δίχως περιστροφές ότι υπαίτιοι είναι «δήθεν προοδευτικοί, που επικρίνουν τον χριστιανισµό για τον υποτιθέµενο συσχετισµό του µε τη λευκή φυλή, την πατριαρχία, την αποικιοκρατία». Στόχος του, όπως εξήγησε, είναι να αναστρέψει αυτή τη θεωρία...