Ο περίφηµος «νόµος του Μέρφι» λέει πως, «αν κάτι µπορεί να πάει στραβά, θα πάει». Κι ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστηµα µάλλον αντιλαµβάνεται τη σηµασία του σε όλα τα επίπεδα. Ακόµα και σε αυτό της σταδιακής κατάρρευσης της προσπάθειας που έκανε πριν από λίγα χρόνια -και τότε καρποφόρησενα αποκτήσει ένας «ριζοσπάστης αριστερός» όπως αυτός ερείσµατα σε εκπροσώπους της µεγαλοαστικής τάξης και ανθρώπους της επιχειρηµατικότητας. Ανάµεσα στα πρόσωπα που φάνηκε να τον στηρίζουν τα τελευταία χρόνια, αν και η πορεία τους σε κανένα σηµείο δεν είχε ταυτιστεί µε τα τσιτάτα του Μαρξ και του Ενγκελς µε τα οποία µεγάλωσε ο κ. Τσίπρας, ήταν δύο πανίσχυρες γυναίκες. Ο λόγος για τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τη Μαριάννα Λάτση, που έδειξαν -η δεύτερη πιο διακριτικάότι θέλησαν να στηρίξουν το όραµα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Ωστόσο, στα αθηναϊκά σαλόνια τον τελευταίο καιρό, ανάµεσα στις συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας, πολύς κόσµος µιλούσε για το τέλος αυτής της σχέσης.  Το απόγευµα της Πέµπτης, η Γιάννα Αγγελοπούλου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτές τις φήµες µε µια ολιγόλογη, αλλά γεµάτη αιχµές γραπτή δήλωσή της. «Μετά τη σειρά ενεργειών και παραλείψεων που αφορούν την ιδιότητά µου ως Πρέσβεως εκ Προσωπικοτήτων, που κατέχω από το 1998, και την έκδοση του διπλωµατικού διαβατηρίου που παρακολουθεί την ιδιότητα αυτή, είµαι υποχρεωµένη να αποποιηθώ. Την ανάθεση αυτή την εξέλαβα πάντα ως αναγνώριση στο πρόσωπό µου και, αντίστοιχα, µε όλες µου τις δυνάµεις, όλα αυτά τα χρόνια, προσέφερα στη χώρα µου εν γνώσει όλων των κυβερνήσεων. Ποτέ δεν ζήτησα τίποτε από κανέναν. Συνεχίζω, πέραν των εκάστοτε κυβερνητικών συµπεριφορών, να προσφέρω και να υπηρετώ αυτό που κρίνω ως σηµαντικό για τη χώρα µας». Λίγα λόγια, ακόµα πιο λίγη σαφήνεια και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αφορµή για την παραίτησή της ήταν τα προβλήµατα που συνάντησε όταν θέλησε να ανανεώσει το διπλωµατικό της διαβατήριο. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…  

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ

Η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία από το 2011 είχε ξεκινήσει να κάνει ανοίγµατα προς τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας άµεση ανταπόκριση, δεν έκρυβε το τελευταίο διάστηµα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ότι η συµπαράστασή της συνάντησε… αχαριστία. Οι «ενέργειες και οι παραλείψεις» τις οποίες επικαλέστηκε προφανώς -λένε όσοι ξέρουνέχουν να κάνουν µε το γεγονός ότι στο διάστηµα των δύο και πλέον ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα δεν της ανατέθηκε τίποτα σηµαντικό για να βοηθήσει την Ελλάδα ως «πρέσβειρα». Κάποιοι έλεγαν πως αυτό θα µπορούσε να είναι ακόµα και η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, αγνοώντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ψήφους βουλευτών, που µάλλον θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν. Η ίδια πάντως αρνείται κατηγορηµατικά όταν µιλά µε φίλους και όχι µόνο ότι είχε ποτέ τέτοια φιλοδοξία. Προς επίρρωση των λεγοµένων της, µάλιστα, επικαλείται το κορυφαίο ίσως γεγονός που έδειξε το επίπεδο των πάλαι ποτέ καλών της σχέσεων µε τον κ. Τσίπρα. Ηταν Σεπτέµβριος του 2015 -η Προεδρική εκλογή είχε ήδη γίνειόταν η Γιάννα διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη ένα event διεθνούς εµβέλειας. Ο χώρος ήταν το ξενοδοχείο «Sheraton», ο διοργανωτής το Ιδρυµα Κλίντον και παρών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν δηµόσιο διάλογο µε τον Μπιλ Κλίντον. Και µπορεί ο κ. Τσίπρας να… ατύχησε µε τα αγγλικά του, ωστόσο η κυρία Αγγελοπούλου τού έπλεξε το εγκώµιο µπροστά σε δεκάδες διεθνή Μέσα. «Ο Αλέξης Τσίπρας -ανέφερεέρχεται έχοντας µαζί του την καρδιά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού». Από τότε µεσολάβησαν πολλά. Και έφεραν τη ρήξη.  

ΤΟ ΕΡΓΟ

 Σε ρήξη δεν έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του κ. Τσίπρα µόνο µε το ζεύγος Αγγελόπουλου, αλλά και µε τη Μαριάννα Λάτση. Η κυρία Λάτση, πολύ πιο προσεκτική,  πάντοτε φρόντιζε να µη δίνει αφορµές να την ταυτίσουν µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις τους, αν και δηµοσίως σε τυπικό επίπεδο, θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν θερµές τα προηγούµενα χρόνια. Ωστόσο, το γεγονός που φαίνεται ότι άλλαξε αυτά τα δεδοµένα ήταν η τακτική της κυβέρνησης, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε το έργο του Ελληνικού, που έχει αναλάβει η Lamda Development, συµφερόντων της οικογένειας Λάτση. Οι κυβερνητικοί χειρισµοί και οι παλινωδίες σε σχέση µε το project οδήγησαν στο να φτάσει ο περσινός Ιούνιος για να υπογραφεί το πολυσυζητηµένο «µνηµόνιο κατανόησης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέµα χρειάστηκε να φτάσει µέχρι τις Βρυξέλλες, από όπου ασκήθηκαν πιέσεις προκειµένου να προχωρήσει η επένδυση. Ακόµα και µέχρι πρόσφατα όµως από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριµένα από βουλευτές του γίνονταν ενέργειες µε τις οποίες προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Στους αθηναϊκούς κοσµικούς κύκλους λέγεται ότι η Μαριάννα Λάτση έχει σταµατήσει εδώ και καιρό να αναφέρεται µε καλά λόγια, όπως συνέβαινε παλαιότερα, στην κυβέρνηση Τσίπρα.