Απόγευμα Πέμπτης της 9ης Μαρτίου και ένα από τα αμφιθέατρα του πέμπτου ορόφου της Νομικής Σχολής Αθηνών είναι ασφυκτικά γεμάτο από φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας επέστρεψε στα παλιά του «λημέρια» διδάσκοντας κάθε εβδομάδα τα «κλασικά κείμενα πολιτικής οικονομίας» στους προπτυχιακούς φοιτητές για τρεις ώρες.

Το αντικείμενο του μαθήματός του, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, έχει σκοπό να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα κλασικά κείμενα της πολιτικής οικονομίας, καθώς και να τους διδάξει οικονομική θεωρία μέσα από τους κλασικούς, όπως είναι ο Ανταμ Σμιθ, ο Ντέιβιντ Ρικάρντο, ο Καρλ Μαρξ και ο Τζον Κέινς.

Για την ιστορία, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ξανά στο κτίριο της Νομικής για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015, μιας και μετά την εκλογή του στη Β’ Αθηνών και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ανέστειλε τα καθηγητικά καθήκοντά του. Εκτός από τον κ. Βαρουφάκη, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής σκηνής που έχουν προχωρήσει σε αναστολή των καθηκόντων τους από το Οικονομικό της Νομικής.

Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών και άτυπο ηγέτη των «53» του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, την πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη, καθώς και για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής, Νίκο Θεοχαράκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης ντυμένος casual. Κρατούσε στα χέρια το αγαπημένο του κράνος και είχε ζωγραφισμένο στο πρόσωπο ένα τεράστιο χαμόγελο, καθώς θα είχε την ευκαιρία να διδάξει ξανά.

Οπως ήταν φυσικό, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών έγινε δέκτης ερωτήσεων από τους φοιτητές τόσο για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές όσο και για την περίοδο που ήταν ο ίδιος ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους. Αν και πολλοί περίμεναν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα ήταν «σφίγγα» και θα περιοριζόταν μόνο στα της παράδοσης του μαθήματός του, διαψεύστηκαν, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

Ο Γ. Βαρουφάκης είχε να πει έναν καλό λόγο για… όλους ανεξαιρέτως τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είχε ουκ ολίγες συγκρούσεις στα Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, μέχρι την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι κανένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχει διαβάσει τα Μνημόνια, ούτε καν ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ κάτι αντίστοιχο είπε και για τους Ελληνες πρωθυπουργούς.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στο πολυπληθές ακροατήριο ήταν ότι έπλεξε το εγκώμιο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η μοναδική πολιτικός στην Ευρώπη που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το περιεχόμενο των Μνημονίων, καθώς έχει διαβάσει και τα τρία. Συνεχίζοντας, πέταξε «σπόντες» με… τακτ για τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφήνοντας αιχμές για τη μεταξύ τους συνεργασία την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015. Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίοδο πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, τονίζοντας ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί ανοιχτά με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τόσο την οικονομική πολιτική που ασκούσε η τότε κυβέρνηση όσο και με τις τακτικές που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ και τη σύναψη της πρώτης δανειακής σύμβασης τον Μάιο του 2010.

Οπως είπε, «ήμουν κάθετα αντίθετος με την υπογραφή του Μνημονίου, γιατί γνώριζα ότι δεν πρόκειται ποτέ το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής να πετύχει κάτι που έγινε, αφού ακολούθησαν άλλα δύο Μνημόνια από τότε». Στα… αξιοσημείωτα ήταν ότι μετά το τέλος του μαθήματος ο πρώην υπουργός δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν από τους φοιτητές, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του ζήτησαν μια αναμνηστική φωτογραφία, ενώ κάποιοι άλλοι ήθελαν να βγάλουν μαζί του μια selfie.