Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη μέρα που το οικονομικό επιτελείο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποχωρούσε από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα μας ένα βήμα πριν τη ρήξη με την Ευρώπη, την έξοδο από την Ευρωζώνη και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. 

Η κυβέρνηση, δύο ακριβώς χρόνια μετά βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τη διαπραγμάτευση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο και την ελληνική πλευρά να χάνει τους δύο από τους τρεις στόχους που είχε θέσει καθώς, όπως όλα δείχνουν δεν παίρνει κάτι χειροπιαστό για το χρέος, δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το μόνο που ουσιαστικά «κερδίζει» είναι η καταβολή της δόσης. Η δόση όμως δεν μπορεί να λογιστεί ως κέρδος αφού το ποσό θα πάει σε αποπληρωμές.

Οι πρωταγωνιστές του τότε και του σήμερα δεν είναι ίδιοι καθώς τότε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι άλλοι πρωταγωνιστές -από την πλευρά των εταίρων- παραμένουν ίδιοι. 

Ας κάνουμε μια αναδρομή στις 14 Ιουνίου 2015:

Δραματικές οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συζητήσεις της Ελληνικής πλευράς στην πολυαναμενόμενη συνάντηση με τους εταίρους διακόπηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και είχε διάρκεια μόλις 45 λεπτά. Αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι η λληνική πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών κάτι που όμως διαψεύστηκε.

Οι πληροφορίες μιλούν για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Δηλωση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων χωρίς θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Δραγασάκης: Οι λόγοι του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις

Ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε την δική του εξήγηση για το λόγο του αδιεξόδου στις συζητήσεις με τους πιστωτές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης τόνισε σε δήλωση του ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης αφήνει αιχμές λέγοντας πως οι εταίροι μας δεν είχαν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τους θεσμούς για να λύσουν τα θέματα που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δραγασάκη

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Οι διαρροές από το Μαξίμου που προανήγγειλαν τις εξελίξεις  

Πάντως για τις εξελίξεις αυτές η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει με διαρροές από κύκλους του Μαξίμου που έλεγαν για την ευθύνη του ΔΝΤ στην ρήξη με τους εταίρους.

Όπως έλεγαν σήμερα νωρίς το απόγευμα κύκλοι του Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό και επισημαίναν ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες - δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Η διαρροή σημείωνε ότι "η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε, και το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης".

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές.