Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα νέα και φρέσκα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, που θα πρωταγωνιστήσουν στα «γαλάζια» δρώμενα του επόμενου διαστήματος. Ο λόγος για τον 34χρονο πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει την εκλογή του στις επόμενες εθνικές κάλπες, ως υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν φαίνεται να βιάζεται.

Και κάθε ημέρα πριν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις γειτονιές της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας περνάει ώρες στην εργασία του, στο δικό του ασφαλιστικό γραφείο, ενώ συμμετέχει στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως μέλος της κεντρικής διοίκησης.

Τον συναντήσαμε στο «Vari Sports Club» και μας μίλησε για τη ΔΑΠΝΔΦΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αλλά και για την αγάπη του για το μπάσκετ, ενώ δήλωσε ότι δεν τον ενθουσιάζει το «Survivor».

Εχεις διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μαθαίνουμε ότι θα είσαι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με την πολιτική;

Με τα κοινά ασχολήθηκα όταν πέρασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όταν ήρθα τον Σεπτέμβριο του 2001 από τη Δράμα για να εγκατασταθώ στην Αθήνα και να κάνω την εγγραφή μου στο πανεπιστήμιο, αυτό ήταν κλειστό λόγω κατάληψης. Κάτι που συνεχιζόταν για δύο μήνες χωρίς να μου εξηγεί κανένας τον λόγο. Αυτό το γεγονός με εκνεύρισε, ψάχτηκα και έτσι αποφάσισα να γραφτώ στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που ήταν η μόνη παράταξη που ήθελε ανοιχτό το πανεπιστήμιο. Αμέσως οργανώθηκα, πείσαμε τους συμφοιτητές μας να μη μείνουν αμέτοχοι και ανοίξαμε το πανεπιστήμιό μας. Αυτή ήταν η αρχή, μέχρι που έγινα επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε όλη την Ελλάδα και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ενώ οι περισσότεροι νέοι δεν ασχολούνται με την πολιτική ή την αποστρέφονται, γιατί ένας νέος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, να θέλει να είναι υποψήφιος; Ποιους πιστεύεις ότι εκπροσωπείς;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη, στη Δράμα της Μακεδονίας. Πέρασα στο πανεπιστήμιο, σπούδασα οικονομικά και μετέπειτα βγήκα στην αγορά εργασίας. Πλέον, δουλεύω ως ασφαλιστικός σύμβουλος, έχοντας το δικό μου γραφείο. Ζω καθημερινά όλες τις δυσκολίες, παλεύω κάθε μήνα με τα έξοδα και τη βαριά φορολογία και αγωνιώ αν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Οι περισσότεροι πλέον είναι σε αυτή την κατάσταση. Αυτούς τους ανθρώπους θέλω να εκπροσωπήσω. Αυτούς που είτε κάθισαν εδώ και παλεύουν καθημερινά για να προκόψουν είτε αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό. Αυτό που με ανησυχεί κυρίως είναι η προοπτική της γενιάς μου στην πατρίδα μας. Οι νέοι σήμερα δυσκολεύονται να βρουν εργασία, να κάνουν οικογένεια, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στην Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο πολλοί ξενιτεύονται. Και σίγουρα δεν είναι προδότες. Προδομένοι είναι. Σίγουρα είμαστε μια γενιά που μεγάλωσε με μεγαλύτερες ευκολίες. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας στερήθηκαν πολλά και για αυτό δεν πρέπει να τους αδικούμε ή να τους κατηγορούμε. Αλλά και εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όταν μας δοθεί η ευκαιρία. Αυτό επιζητούμε, να μας δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι πρόσφεραν σε εμάς οι γονείς μας. Ο λόγος λοιπόν που θέλω να κατέβω υποψήφιος είναι για να ακουστεί η φωνή της δικής μου γενιάς.

Γιατί σκέφτεσαι να πολιτευθείς στη Β’ Αθηνών και μάλιστα με ανταγωνιστές πρόσωπα προβεβλημένα, με μηχανισμούς, που εκλέγονται χρόνια;

Στη Β’ Αθηνών ζω, εργάζομαι και κινούμαι. Οπότε γνωρίζω τα προβλήματα και θέλω να συνεισφέρω στη λύση τους. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Η Β’ Αθηνών είναι ακριβώς μια μικρογραφία όλης της Ελλάδας. Εχει πολλές αντιθέσεις, πολλές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών και των δήμων, τα προβλήματα ποικίλλουν και δεν είναι μονοδιάστατα και, εντέλει, εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα πρόσωπα, εγώ δεν βλέπω κανέναν ανταγωνιστικά. Ο κάθε πολίτης οφείλει να ψάξει, να αξιολογήσει και να επιλέξει αυτούς που τον εκφράζουν. Όσο για τους μηχανισμούς και την προβολή, αυτά, πιστεύω, είναι ξεπερασμένα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι και ο Γολιάθ έχασε από τον Δαβίδ. Αυτό που προέχει είναι στις επόμενες εκλογές να εκλεγεί η Ν.Δ.

Τι έφταιξε όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε ως χώρα σε αυτή την κατάσταση; Πιστεύεις ότι αλλάζει κάτι και πώς;

Νομίζω ότι, πέρα από λάθος πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε πολλούς τομείς όλα αυτά τα χρόνια, εκείνο που έφταιξε κυρίως είναι η νοοτροπία που επικράτησε. Μια νοοτροπία και ένα μοντέλο της ήσσονος προσπάθειας για την ευημερία, η ιδεολογία του καταφερτζή, του ωχαδερφισμού και η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Προσπάθεια να αλλάξει αυτή η νοοτροπία έγινε κυρίως από τη Ν.Δ. διαχρονικά. Αυτό που επικρατεί τώρα, βέβαια, με όλα αυτά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ευνοεί την προσπάθεια για αλλαγή του μοντέλου. Πλέον, αυτός που δουλεύει τιμωρείται, οι συνταξιούχοι που δούλεψαν όλη τους τη ζωή φτωχοποιούνται και η επιχειρηματικότητα στοχοποιείται. Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «στραγγίζει» κάθε προοπτική ανάπτυξης. Αυτό αλλάζει μόνο με αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, δίνοντας βάρος στις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, επιβραβεύοντας την εργασία και όχι την πρόσοδο και επενδύοντας σε έναν νέο παραγωγικό ιστό για τη χώρα. Κυρίως όμως αλλάζει με τη διαφορετική νοοτροπία, πολεμώντας πολιτικά τον λαϊκισμό που προέρχεται είτε από αριστερά είτε από δεξιά.

Πώς σου φάνηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ότι υπάρχουν ναρκωτικά στα πανεπιστήμια γιατί δεν υπάρχει ισχυρό φοιτητικό κίνημα;

Πρώτα από όλα θέλω να τονίσω ότι, αν δεν ήταν τα δημόσια πανεπιστήμια, εγώ και πολλοί άλλοι νέοι δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να σπουδάσουμε. Οπότε πρέπει να δείξουμε τεράστια προσοχή και να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Τα πανεπιστήμιά μας διαθέτουν υψηλό ακαδημαϊκό προσωπικό και καλούς φοιτητές. Δυστυχώς, όμως, καθημερινά βλέπουμε φαινόμενα ανομίας, πράξεις βίας, διακίνησης ουσιών μέσα σε αυτά και το μόνο που πράττει ο κύριος Γαβρόγλου είναι να παρακινεί τους φοιτητές να αστυνομεύσουν το πανεπιστήμιο. Μια δουλειά που πρέπει να την επιβάλει αυτός ως υπουργός και η συντεταγμένη Πολιτεία. Μάλλον μας «τρολάρει». Συν τοις άλλοις, επαναφέρει το άσυλο στα Ιδρύματα, που το μόνο που προστατεύει είναι οι μπαχαλάκηδες. Με την ασυδοσία που επικρατεί πλέον, άσυλο χρειάζονται μόνο οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν. Η λύση είναι μία: Σύσταση ειδικού σώματος για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων και δικαίωμα εισόδου μόνο στους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς, το διοικητικό προσωπικό και σε όσους έχουν σχέση με τη διδακτική διαδικασία. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Πώς θα χαρακτήριζες τον Αλέξη Τσίπρα; Μέγα λαϊκιστή. Πρόδωσε τη γενιά του. Εκπροσωπεί όλη την παλιά λογική και νοοτροπία, που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Άλλαξε το νόημα και ξεφτίλισε τη λέξη «ελπίδα». Βούλιαξε τη χώρα στα Μνημόνια, την ώρα που ήταν έτοιμη να βγει. Νομίζω, τελειώνει πολιτικά.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Είναι η μοναδική ρεαλιστική πολιτική λύση για τη χώρα. Σύγχρονος και ρεαλιστής πολιτικός. Μπορεί να αντιταχθεί στον λαϊκισμό, να μην υποκύψει και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και για τη Ν.Δ. Νομίζω ότι θα βάλει τη σφραγίδα του στη νέα εποχή για την πατρίδα μας.

Πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών στην επικαιρότητα είναι ο Πάνος Καμμένος, με τις αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν σχετικά με συνομιλίες του με ισοβίτη.

Νομίζω ότι το επώνυμό του τον χαρακτηρίζει. Μιλάει με ισοβίτες και αυτό στην κυβέρνηση το θεωρούν φυσιολογικό. Πιλοτάρει παρανόμως ελικόπτερα του ελληνικού Στρατού, ανεβάζει προκλητικές και αισχρές φωτογραφίες, καθυβρίζει και χειρονομεί. Παράδειγμα προς αποφυγή. Εκφράζει μια ψευτομαγκιά μιας άλλης εποχής και μια κουλτούρα που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Καλά θα κάνει να μην επικαλείται τον καραμανλισμό, γιατί δεν έχει καμία σχέση με αυτά που εκφράζει και είναι ντροπή του που το κάνει.

«Οχι σε τεκνοθεσία από gay ζευγάρια»

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το Gay Pride. Ποια είναι η άποψή σου για αυτές τις εκδηλώσεις; Για να είμαι ξεκάθαρος: Δεν έχω κανένα θέμα με τη διαφορετικότητα. Δεν έχω κανένα θέμα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου. Είναι δικαίωμα του καθενός. Επίσης, δεν διαφωνώ με το σύμφωνο συμβίωσης, μια νομική πράξη που κατοχυρώνει αυτούς τους ανθρώπους. Με αυτό που διαφωνώ ξεκάθαρα είναι η τεκνοθεσία από gay ζευγάρια. Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος, από την άλλη, είναι straight ή gay, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό του δίνει κάποιου είδους υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια πρέπει να νιώθει ο καθένας για τις πράξεις του, για τη συνεισφορά του και για την πορεία του. Αυτά που βλέπουμε στην παρέλαση του Gay Pride νομίζω ότι δεν εκφράζουν κανέναν και, θεωρώ, ούτε τους gay. Οπως δεν θα εξέφραζε και εμένα αν γινόταν κάτι παρόμοιο και ονομαζόταν Straight Pride.

Αληθεύει ότι ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το μπάσκετ;

Από μικρός αθλούμαι. Έπαιζα μπάσκετ. Έφτασα να ασχοληθώ και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ασχολιόμουν μέρα-νύχτα και το αγαπούσα πολύ. Τώρα, συντήρηση, με κολύμπι και τρέξιμο, για να κρατιέμαι σε φόρμα. Νομίζω ότι τα παιδιά από μικρά πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Προάγει το πνεύμα της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της προσπάθειας και της επίτευξης των στόχων τους. Είναι τεράστιο σχολείο και παιδαγωγικό μέσο ο αθλητισμός. Επίσης, τα προστατεύει και τα απομακρύνει από πολλούς κινδύνους που έχει η εποχή. Δυστυχώς και εκεί χωλαίνουμε ως χώρα. Πολλοί απομακρύνονται λόγω της βίας που επικρατεί στα γήπεδα και κυρίως στα ομαδικά αθλήματα. Τα γήπεδα πρέπει να ξαναγυρίσουν στους υγιείς φιλάθλους και στις οικογένειες και όχι στους άρρωστους οπαδούς.

Βλέπεις «Survivor»;

Καμιά φορά όταν αράζω στο σπίτι το παρακολουθώ, αλλά το ψιλοβαριέμαι. Εχει ωραίες δοκιμασίες, αλλά δεν αντέχω το κουτσομπολιό και την ίντριγκα. Μάλιστα, πολλοί ταυτίζονται με τους συμμετέχοντες και πωρώνονται. Προτιμώ να ταυτιζόμαστε και να εμπνεόμαστε από τον Πετρούνια ή την Κορακάκη παρά με κάποιους παίκτες από το «Survivor». Αυτό πάντως που με εξόργισε, όντας και Πόντιος στην καταγωγή, ήταν που την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων και των προκλητικών δηλώσεων του Ερντογάν προβαλλόταν ο αγώνας των Ελλήνων με τους Τούρκους στο «Surviror». Αλλη μέρα δεν μπορούσε να το κάνει η παραγωγή;