Η Μπέτυ Μπαζιάνα και η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι δύο γυναίκες που έχουν ταυτιστεί με την πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς όμως να συμμετέχουν άμεσα σε αυτήν. Είναι οι σύζυγοι των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και ως εκ τούτου τραβούν πάντα τα φώτα πάνω τους.

Η σύντροφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σίγουρα δύο διαφορετικές γυναίκες, με πολλά κοινά ωστόσο: αφοσιωμένες στην οικογένειά τους, πάντα στο πλευρό των συζύγων τους και πολύ επιτυχημένες στα επαγγελματικά τους.

Η μία ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα και η άλλη κατακτώντας τον επιχειρηματικό κόσμο. To τελευταίο διάστημα οι παρουσίες τους έχουν αυξηθεί, με τους καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια να υποστηρίζουν ότι βγαίνουν μπροστά για να ενισχύσουν επικοινωνιακά τους συζύγους τους.

Μπέτυ Μπαζιάνα

Από τα ΤΕΙ της επαρχίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Η πρώτη κυρία της Ελλάδας, η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, μοιράζει την καθημερινότητά της ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά, όπως οι περισσότερες σύγχρονες Ελληνίδες. Μπορεί να είναι πάντα στο πλευρό των παιδιών της και του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διδάσκει και μάλιστα -όπως λένε οι φοιτητές της- είναι πολύ καλή καθηγήτρια. Προ ολίγων ημερών πρόσθεσε στο βιογραφικό της μια σημαντική διάκριση, καθώς αναγορεύθηκε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου (Beijing University of Post and Telecommunications BUPT).

Η αναγόρευσή της έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Πεκίνο. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ως προσκεκλημένης από τη διοίκησή του, η κ. Μπαζιάνα έδωσε επιστημονική διάλεξη προς τους καθηγητές και τους φοιτητές του. Κατά την παρουσία της στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχε συναντήσεις με τον πρύτανη και τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους ερευνητές και ακόμα επισκέφθηκε εταιρείες μεταφοράς τεχνολογίας του πανεπιστημίου. Ηταν φανερά ευδιάθετη και χαμογελαστή, τόσο κατά την αναγόρευσή της σε επισκέπτρια καθηγήτρια όσο και κατά τις επίσημες συναντήσεις της.

Και πώς άλλωστε να μην είναι χαρούμενη, αφού επρόκειτο για μεγάλη τιμή στο πρόσωπό της και η συγκεκριμένη θέση θα ενθουσίαζε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό; Η Μπέτυ Μπαζιάνα τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή της καριέρα και αφιερώνει αρκετές ώρες στις αίθουσες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αλλά και στη μελέτη, αφού, ως γνωστόν, χρειάζεται αρκετή προεργασία για να μπορέσει ένας καθηγητής να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις. Φέτος βέβαια δεν είναι η πρώτη χρονιά που διδάσκει. Η κ. Μπαζιάνα από το 2004 ανήκει στο εκπαιδευτικό εργαστηριακό προσωπικό της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου δίδαξε «Εξομοίωση συστημάτων επικοινωνιών» και «Δίκτυα υπολογιστών» σε φοιτητές 7ου και 8ου εξαμήνου. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διατηρεί την οργανική της θέση έως και σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, η Μπέτυ Μπαζιάνα έχει βρεθεί και σε άλλα πανεπιστήμια στην επαρχία, καθώς δεν επιθυμούσε να επαναπαυθεί στα κεκτημένα της. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αρμόδια επιτροπή πανεπιστημιακών ενέκρινε τον φάκελό της και η κ. Μπαζιάνα έγινε και επισήμως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία. Εκεί δίδαξε τηλεπικοινωνιακά συστήματα στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και όλοι οι φοιτητές αλλά και οι συνάδελφοί της είχαν να πουν μόνο τα καλύτερα για εκείνη. Παρά τον ντόρο που είχε προκληθεί με την παρουσία της στο εν λόγω πανεπιστήμιο, εκείνη παρέμεινε αφοσιωμένη στο έργο της και, όπως πάντα απλή και μακριά από προκλήσεις, συνέχισε να διδάσκει στα αμφιθέατρα. Ακόμα, στο βιογραφικό της κ. Μπαζιάνα μπορεί κάποιος να δει τις ώρες που δίδαξε ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (χειμερινό εξάμηνο 20162017), αλλά και ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (χειμερινό εξάμηνο 20152016 και 2016-2017).

Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Επιτυχημένη επιχειρηματίας με πωλήσεις σε όλο τον κόσμο

Είναι μια γυναίκα που ζει στη σύγχρονη καθημερινότητα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος, τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, που μέρα με τη μέρα εδραιώνεται όλο και περισσότερο στον χώρο της μόδας με το brand «Zeus and Δione».

Έπειτα από έρευνα και σκληρή δουλειά, η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη είδε το όραμά της και τις ιδέες της να υλοποιούνται. Η «Zeus and Δione» δημιουργεί σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Έλληνες τεχνίτες με μακρά παράδοση στον χώρο τους. Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται και σε πολλά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Ντουμπάι, βάζοντας τη χώρα μας δυναμικά μέσα στον ανταγωνισμό. Η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι επίσης αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων Endeavor S.A. στην Αθήνα, με έδρα την Αμερική, ενώ με δική της πρωτοβουλία κατάφερε να δημιουργήσει το ελληνικό παράρτημα. Ενδεικτική της επιτυχίας της είναι και η δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «Monocle», στο τεύχος Σεπτεμβρίου του 2015, που χαρακτήρισε την εταιρεία της ως «τον θρίαμβο της Ελλάδας».

Πρόκειται για μια γυναίκα δραστήρια, που προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο και τα καταφέρνει. Τα ρούχα της «Zeus and Δione» βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 50 καταστήματα σε όλο τον κόσμο: στην Αμερική -σε πέντε Πoλιτείες-, στη Γαλλία -στο πολυκατάστημα «Beau Marchais»-, στην Ιταλία -σε πέντε πόλεις-, στο Λονδίνο, τη Γενεύη και τη Βαρκελώνη. Μπορεί να τα βρει κανείς ακόμα και στη Σεούλ, στη Σανγκάη, στο Τόκιο, στο Ντουμπάι, στον Λίβανο και φυσικά σε πολλά ελληνικά νησιά. Και επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά... η κ. Μητσοτάκη επιμελείται τα πάντα προσωπικά. Η ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν, τα οποία είναι φτιαγμένα στο χέρι, κρύβει πολλές ώρες δουλειάς. Επιλέγουν εμπνευσμένα και πρωτοποριακά σχέδια, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να αναβιώσουν την τοπική παραγωγή.

Τα ρούχα της Μαρέβας Μητσοτάκη και της συνεταίρου της Δήμητρας Κολοτούρα αγαπήθηκαν αμέσως και από τις πιο κομψές κυρίες του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ έχουν φορεθεί και από celebrity του εξωτερικού, ξεχωρίζοντας για το μοναδικό τους ύφος. Mερικές από τις Ελληνίδες που φορούν τα «Zeus and Δione» είναι η Βίκυ Καγιά, που τα προτιμά σε πολλές εμφανίσεις της, η Τατιάνα Στεφανίδου αλλά και η Τατιάνα Μπλάτνικ, ενώ μια τσάντα και ένα πουκάμισο με την ετικέτα «Zeus and Δione» βρίσκεται στην γκαρνταρόμπα της Μπριζίτ Μακρόν. Είναι το δώρο που έκανε η κ. Μητσοτάκη στη σύζυγο του Γάλλου προέδρου όταν επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Όπως είναι φυσικό, και η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη φορά τα ρούχα της! Πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός την έχει συλλάβει με κομμάτια που ξεχωρίζουν και μάλιστα συγκεκριμένα όταν συνόδευσε τον σύζυγό της στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εμφανίστηκε σικάτη, χαλαρή και χαμογελαστή στα σκαλιά της Έκθεσης, φορώντας ένα φαρδύ χακί παντελόνι, το οποίο συνδύασε με μαύρο πουκάμισο και ένα εντυπωσιακό γαλάζιο κολιέ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ