Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω του ανακοινωθέντος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και των δηλώσεων ιεραρχών, όπως των μητροπολιτών Σύρου, Μεσσηνίας και Αλεξανδρουπόλεως, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις στα «Π». Βασικό θέμα των «ιερών» αυτών παρεμβάσεων είναι όχι μόνο το εθνικό, αλλά και το εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης, δεδομένης της ύπαρξης σχισματικής, μη αναγνωρισμένης, αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής» Εκκλησίας των Σκοπίων.

Ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και για την αρχική επιχείρηση από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων (από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών) να ταυτιστεί η Εκκλησία με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής, κάτι που «ανάγκασε» το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει με την ήπιων τόνων επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει. Ξέρει ποιος είναι ο ρόλος της και η θέση της, έχει όμως κάθε δικαίωμα να καταθέσει την αγωνία και την ανησυχία της», αναφέρει στα «Π» ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, χαρακτηρίζοντας το Σκοπιανό «εθνική υπόθεση».

Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα τα οποία διαχειρίζονται άλλοι, σεβόμαστε απόλυτα τη θέση μας και σεβόμαστε και τη θέση των άλλων, όμως είμαστε ένας λαός, μια οικογένεια. Η Εκκλησία δεν είναι μακριά από αυτόν τον λαό, ούτε κάτι ξεχωριστό από αυτόν τον λαό, όπως και οι κυβερνώντες και οι ιθύνοντες δεν είναι ένα κομμάτι ξένο από αυτή την Εκκλησία». Ο κ. Δωρόθεος αναφέρεται και στο θέμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «τυχόν αναγνώρισή της που θα έχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγό του θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην όλη υπόθεση, ακόμα και στην εκκλησιαστική οικογένεια».  

ΑΤΟΠΗΜΑ

Αιχμηρός, αλλά με προσεκτικές διατυπώσεις, εμφανίζεται ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος. «Όχι στο όνομα με τον όρο "Μακεδονία" λέει η Εκκλησία, αλλά το ίδιο λένε και οι ΑΝΕΛ. Γιατί δεν ταύτισαν με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ;», αναρωτιέται μιλώντας στα «Π», ενώ συμπληρώνει πως ήταν ατόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης. «Η Εκκλησία δεν κάνει ποτέ παρεμβάσεις αλά καρτ. Η Εκκλησία σέβεται τους θεσμούς, τον διάλογο και τη σχέση της με την πολιτεία.

Πολλές φορές καλείται από την ίδια την πολιτεία μάλιστα να την αντικαταστήσει ακόμη και σε θεσμούς πρόνοιας, οι οποίοι λείπουν από την πολιτεία και το κράτος πρόνοιας», προσθέτει και συνεχίζει: «Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η Εκκλησία εξέφρασε την άποψή της και μαζί την άποψη του κόσμου.

Ακούμε την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους κι αυτό μεταφέραμε». Ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε επίσης ότι «το ενδεχόμενο μιας ονομασίας με τον όρο "Μακεδονία" σαφώς θα προκαλέσει προβλήματα στην Εκκλησία, αφού υπάρχει το ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, αλλά θα επιφυλάσσει και δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας, καθώς θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Δεν είναι πολιτικό αλλά εθνικό ζήτημα και η κοινωνία έχει δικαίωμα να έχει λόγο». «Δεν υπάρχουν περιθώρια για επιδερμική λύση. Χρειάζεται διάλογος, σύνεση και αποφυγή ακραίων θέσεων», κατέληξε.  

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μιλώντας στα «Π», ταυτίστηκε απόλυτα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας την ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου σε όλα τα θέματα.

«Σαφώς η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει σε θέματα που διαχειρίζεται το κράτος. Η Εκκλησία όμως έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη της, καθώς μαζί εκφράζει και τη γνώμη του ποιμνίου της. Είναι λογικό ότι το βάρος αυτής της δύσκολης απόφασης θα το αναλάβουν η πολιτεία και η κυβέρνηση». Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με την επίθεση της κυβέρνησης στην Εκκλησία και την ταύτισή της με τη Χρυσή Αυγή ότι «η επιστολή του πρωθυπουργού», κατά την άποψή του, «έχει αποκαταστήσει το ζήτημα που προέκυψε».  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018