Το πρόσωπο του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα λέγεται ότι κρύβεται πίσω από τον πρόσφατο διαπληκτισµό που είχε ο πάντα νηφάλιος υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος µε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες, µε αφορµή τους πλειστηριασµούς, αλλά και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Κυβερνητικά στελέχη επιµένουν ότι για τη σκληρή στάση του Μάριο Ντράγκι στα ελληνικά θέµατα ευθύνεται ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος εµφανίζεται να αµφισβητεί τις θέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει η έξοδος της χώρας από τα μνηµόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ακόµα, υποστηρίζουν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή «παίρνει την εκδίκησή του για την εµπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση της Novartis», αλλά και για τα όσα του έχει καταλογίσει η κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, «ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαµαρά» παίζει το τελευταίο του χαρτί ενάντια στην κυβέρνηση, επηρεάζοντας τον Μάριο Ντράγκι (µε τον οποίο τον συνδέει παλαιά φιλία), προκειµένου να ακυρωθεί το βασικό αφήγηµα της κυβέρνησης, που είναι η καθαρή έξοδος στις αγορές.

Επισήµως, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στην αντιπαράθεση που είχε µε τον Έλληνα υπουργό, επέµεινε ιδιαίτερα στο θέµα των πλειστηριασµών, ενώ έθεσε από το παράθυρο και το θέµα του οµολόγου, µε την ίδια επιχειρηµατολογία που είχε χρησιµοποιήσει ο Γιάννης Στουρνάρας για να αποτρέψει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από το να προχωρήσει στην έκδοσή του.

Μάλιστα, µε έµµεσο τρόπο, άφησε να εννοηθεί ότι τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι η καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές δεν είναι δυνατή χωρίς πιστοληπτική γραµµή στήριξης.

Θέλοντας, δε, να δείξει ότι η χώρα δεν είναι έτοιµη για να κάνει την επόµενη κίνηση, ανέφερε ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού οµολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα κινήθηκε ανοδικά, γεγονός που δείχνει ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ακόµη ευπαθή και δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστηµα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι, δεδοµένης της κατάστασης στις αγορές, «η έκδοση τα πήγε εξαιρετικά και ήταν επιτυχηµένη». Οι αναφορές αυτές ήρθαν ως συνέχεια των όσων είχαν γίνει στα τέλη του 2017, όταν υπήρξε η µεγάλη σύγκρουση του Έλληνα τραπεζίτη µε την κυβέρνηση, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνταχθεί µε την άποψη Ντράγκι για την εφαρµογή ενός νέου µικρού μνηµονίου -πιστοληπτική γραµµή στήριξης- που στόχο θα είχε να βοηθήσει την Ελλάδα στην έξοδό της από τα μνηµόνια.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αντιδράσει έντονα, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται νέο πρόγραµµα η Ελλάδα», ενώ κυβερνητικά στελέχη είχαν χαρακτηρίσει τον Γιάννη Στουρνάρα «αποτυχηµένο πρώην υπουργό Οικονοµικών».  

«ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ»

Σε ό,τι αφορά το θέµα των πλειστηριασµών, και εδώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει παίξει ρόλο, καθώς είναι ένα από τα θέµατα όπου επενδύει η Ν∆. Έτσι, θεωρούν ότι ο Έλληνας τραπεζίτης έχει ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να πιέσει όσο περισσότερο µπορεί την κυβέρνηση, καθώς, όπως είναι γνωστό, το θέµα αυτό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ, δεδοµένου ότι από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έχει περάσει στην αντίπερα όχθη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται, µάλιστα, να ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να γίνονται περισσότεροι πλειστηριασµοί, και µάλιστα σε περιοχή µεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης από αυτήν όπου γίνονται σήµερα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, παρά την αντιπαράθεση µε τον επικεφαλής της ΕΚΤ, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι «τρέφει µεγάλο σεβασµό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ» και επισηµαίνοντας ότι «υπάρχει και αµοιβαίος σεβασµός». «Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είµαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο µέλλον», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακόµα, επισήµως το υπουργείο Οικονοµικών κρατά αποστάσεις από αυτά που λένε κυβερνητικά στελέχη για τον ρόλο του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν επιθυµεί να εντείνει ακόµα περισσότερο την αντιπαράθεση ανάµεσα στις δύο πλευρές.