Μέσα στο τοξικό περιβάλλον που διαµορφώνεται από την «πολιτική σκευωρία» γύρω από τη Novartis που η κυβέρνηση έστησε, όπως την καταγγέλλει η Ν∆, για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ψηλά την ατζέντα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο έγκριτος δικαστικός, πρώην πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραµµένος, που είναι µέσα στους 10 που παραπέµφθηκαν στην Προανακριτική, ήταν από τα πρόσωπα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συµβούλευσε τον γιο του και σηµερινό πρόεδρο της Ν∆ να ακούει.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τον συµβουλεύεται για θέµατα δικαιοσύνης και όχι µόνο. Ειδικά τώρα, που ο κ. Πικραµµένος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίµου, είναι πιο πιθανό από ποτέ, σε µια συµβολική κίνηση, να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν∆, ενώ παίζει ισχυρά το όνοµά του και για υπουργός ∆ικαιοσύνης σε µια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθηγητές και άλλοι νοµικοί και στρατηγοί συνεργάζονται µε τον αντιπρόεδρο της Ν∆ Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραµµατέα Προγράµµατος Γιώργο Στεργίου, για το κυβερνητικό πρόγραµµα της Ν∆ που αφορά τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, που είναι και προσωπικός σύµβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη. Σηµαντική είναι η συµβολή του εξ απορρήτου του προέδρου της Ν∆, δικηγόρου Γρηγόρη ∆ηµητριάδη. Στελέχη του επιτελείου είναι επίσης ο Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών στο ∆ηµόσιο ∆ίκαιο, ο δικηγόρος και κάτοχος διδακτορικού διπλώµατος στο Ιδιωτικό ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µε πλούσια ακαδηµαϊκή και συγγραφική δραστηριότητα Χάρης Μεϊδάνης, ο Νίκος Κατηφόρης, επίκουρος καθηγητής της Νοµικής Σχολής Αθηνών, και ο Στέλιος Κουτνατζής, δικηγόρος και λέκτορας ∆ηµοσίου ∆ικαίου της Νοµικής Σχολής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης.  

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στα θέµατα προστασίας του πολίτη συνδράµει ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας, ενώ στο Μεταναστευτικό ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, ειδικός εµπειρογνώµων του Ευρωπαϊκού Οργανισµού ∆ηµοσίου ∆ικαίου (European Public Law Organization-EPLO), ο οποίος έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Σηµαντική είναι η συνεισφορά του υποστράτηγου ε.α. του Πυροσβεστικού Σώµατος Χρύσανθου Αθανασόπουλου. Μέλος του επιτελείου είναι και ο Πάνος Αλεξανδρής, δικηγόρος, υποψήφιος δήµαρχος στον δήµο Αµαρουσίου το 2006, ο οποίος είχε διατελέσει νοµικός σύµβουλος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Η Ν∆ στα περί ακροδεξιάς ατζέντας απαντάει ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι ούτε δεξιά υπόθεση ούτε αριστερή. Έχει να κάνει µε την κανονικότητα µιας χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης, µε αφορµή τη µεταγωγή στον Κορυδαλλό του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, που κατηγορείται για τον τροµοφάκελο στον Λουκά Παπαδήµο, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έφτασε στο πρωτοφανές σηµείο να διαπραγµατεύεται µε κατηγορούµενους για τροµοκρατία και εντέλει να κάνει ό,τι της ζητούν». Η αρχή του Κυρ. Μητσοτάκη είναι: «Κανένα άβατο στα Εξάρχεια ή οπουδήποτε αλλού».

Παράλληλα, στην Πειραιώς θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις στην απονοµή δικαιοσύνης υπονοµεύουν το κράτος δικαίου, κρατούν σε οµηρία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και αναστέλλουν σειρά από επιχειρηµατικές δράσεις και επενδύσεις. Ειδικότερα, οι θέσεις της Ν∆ για τη δηµόσια τάξη είναι:

Επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, καθιέρωση της ένστολης αστυνόµευσης, πεζής και εποχούµενης, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενίσχυση του θεσµού του αστυνοµικού της γειτονιάς, σχέδιο ουσιαστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και άµεση επιβολή ποινών και προστίµων στους παραβάτες για κάθε περιστατικό φθοράς της δηµόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, η Ν∆ έχει ξεκαθαρίσει ότι άµεσες θα είναι και οι παρεµβάσεις της στη δικαιοσύνη. Αυτές έχουν να κάνουν µε: α) την κατάργηση του Νόµου Παρασκευόπουλου 4422/2015, β) τη σύσταση ειδικών τµηµάτων στα δικαστήρια, γ) την επιτάχυνση της εκδίκασης παλαιών υποθέσεων, που εκκρεµούν πέραν της τριετίας, δ) την ενίσχυση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και ε) την υλοποίηση του Ολοκληρωµένου Συστήµατος ∆ιαχείρισης ∆ικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής ∆ικαιοσύνης.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018