Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσιζε να βγάλει µπροστά τη Σοφία Ζαχαράκη, αναθέτοντάς της ρόλο αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ν.∆., το «γαλάζιο» στελεχιακό δυναµικό αλλά και οι πολιτικοί συντάκτες µιλούσαν για µια µετριοπαθή, ήρεµη δύναµη, που µε τον µεστό και ψύχραιµο λόγο της έδινε το δικό της, ισχυρό στίγµα. ∆εν ήταν, µάλιστα, τυχαίο ότι οι γνωρίζοντες από χρόνια τις ισορροπίες του στενού «µητσοτακικού» πυρήνα έλεγαν πως µεταξύ είτε των κορυφαίων στελεχών είτε του επικοινωνιακού επιτελείου της Πειραιώς ήταν εκείνη που εξέφραζε στον απόλυτο βαθµό την πολιτική σκέψη και λογική του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Ο πρόεδρος δεν συµπαθεί ούτε τις κορώνες ούτε τις παλαιοκοµµατικού τύπου λεκτικές διαµάχες. Είναι του µέτρου και αυτό η Σοφία το εξέφραζε στον απόλυτο βαθµό», έλεγαν οι εν λόγω κύκλοι.

Ο καιρός πέρασε, η απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών απέκτησε γνώσεις και εµπειρίες, ενώ ταυτόχρονα δίπλα στον µετρηµένο λόγο της πρόσθεσε τον απαραίτητο για τα δεδοµένα του σηµερινού πολιτικού σκηνικού δυναµισµό. Κοµβική για αυτή την εξέλιξη ήταν η παροιµιώδης, πλέον, αντιπαράθεσή της µε τον Κώστα Βαξεβάνη, όταν ο εκδότης του «Documento» και άνθρωπος της απολύτου εµπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κίνησε εναντίον της την αυτόφωρη διαδικασία, ζητώντας τη σύλληψή της στα γραφεία της Ν.∆. στην Πειραιώς.

«Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στα µεταπολιτευτικά δρώµενα της χώρας, δηλαδή ένας δηµοσιογράφος να ζητά τη σύλληψη ενός προβεβληµένου πολιτικού στελέχους, µπορεί από τη µια να εξάλειψε και τα τελευταία αποµεινάρια του πολιτικού ροµαντισµού που χαρακτήριζε επί χρόνια τη Σοφία, όµως ταυτόχρονα την ατσάλωσε ακόµα περισσότερο», σηµειώνουν στα «Π» πρόσωπα που συνοµιλούν καθηµερινά µε τη νέα εκπρόσωπο της Ν.∆.

Κάπως έτσι και µε φόντο τη διαχρονική του εκτίµηση στο πρόσωπό της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείστηκε ότι η νονά του τέκνου του αντιπροέδρου της Ν.∆. Κωστή Χατζηδάκη και της συζύγου του, Πόπης Καλαϊτζή, ήταν η καταλληλότερη να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της εκπροσώπησης της «γαλάζιας» παράταξης εν µέσω µιας από τις πλέον πολωµένες προεκλογικές περιόδους στη µεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, απορρίφθηκε η προοπτική µετακόµισής της στις Βρυξέλλες µέσω του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆., αφού, εξάλλου, όπως λέει και η ίδια, η πρώτη γραµµή και η µάχη για το σύνολο την «ιντριγκάρουν» πολύ περισσότερο από µια ενδεχόµενη υποψηφιότητά της. Η τρίτη θηλυκού γένους εκπρόσωπος της Ν.∆., µετά την προκάτοχό της, Μαρία Σπυράκη, και την Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου, ξεκίνησε την πολιτική της πορεία µέσω της ΟΝΝΕ∆ και της ευρύτερης τότε οµάδας που επηρεαζόταν από το πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε, βεβαίως, και ο παράγων της καρπενησιώτικης καταγωγής της, αφού η ίδια λατρεύει αυτόν τον ιδιαίτερων χαρακτηριστικών νοµό, όπου γεννήθηκαν οι δύο γονείς της, Ηλίας και Αναστασία. Με το πέρασµα των χρόνων κι ενώ στο µεταξύ η Σ. Ζαχαράκη έγινε µόνιµη υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, ήλθε κοντά στον µετέπειτα κουµπάρο της Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα, την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπερυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαµαρά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος ήταν στενή του συνεργάτις, υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις.

Οσο για την... προσωπική της ζωή, όπως λέει η ίδια, βρίσκεται πλέον απολύτως σε δεύτερη µοίρα, αφού δηλώνει µόνη και απολύτως αφοσιωµένη στα νέα της καθήκοντα. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι η πιο... πολυσυζητηµένη σχέση της στους κόλπους της Ν.∆. δεν ήταν άλλη από εκείνη µε τον Ισπανό πρώην ευρωβουλευτή και στενό συνεργάτη του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού της ιβηρικής χώρας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ενας έρωτας που, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούµενα, δεν οδήγησε στα σκαλιά µιας ορθόδοξης ή καθολικής εκκλησίας...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 30/3/2019