Στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά δεσπόζει το αντιτορπιλικό USS Mitscher κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το οποίο έδεσε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για εθιμοτυπικούς λόγους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μία επίσκεψη η οποία δείχνει ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στο τομέα της άμυνας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αστακός» αφού μπορεί να πλήξει πλοία με τους πυραύλους Harpoon, αεροσκάφη και πυραύλους με τους πυραύλους SM-2, χερσαίους στόχους με πυραύλους Tomahawk και υποβρύχια με ρουκέτες ASROC ενώ διαθέτει 90 σιλό εκτόξευσης. Διαθέτει επίσης δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες, 1 πυροβόλο 5″/54 cal, και βαρέα πολυβόλα και συστήματα αεράμυνας Phalanx.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης του πλοίου, πλωτάρχης Ίαν Σκάλιαταϊν, σχολίασε το διάρκειας 7 μηνών ταξίδι του USS Mitscher από τον απόπλου του από τη βάση του Νόρφολκ, αναφέροντας ότι έχει πλεύσει τόσο στη Μεσόγειο, περιοχή δραστηριότητας του 6ου στόλου των ΗΠΑ, όσο και στην Ερυθρά θάλασσα, τον κόλπο του Άντεν και τον αραβικό κόλπο.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς απλά να είμαστε παρόντες και να δείχνουμε στον κόσμο πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, αλλά και όλο τον πλανήτη. Μιλώ στους ναύτες μου για το πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του πλοίου προσθέτοντας ότι «αυτό οι περισσότεροι στην ξηρά δεν το καταλαβαίνουν στ’αλήθεια, πόσα από τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα αγαθά μας, έρχονται μέσω θάλασσας, και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανοιχτές τις θαλάσσιες οδούς. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που είμαστε εδώ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε αυτές τις συνεργασίες, να κρατάμε αυτές τις θαλάσσιες οδούς ανοιχτές» κατέληξε. Ο κυβερνήτης του πλοίου μίλησε και για τον Πειραιά, λέγοντας ότι «είναι το λιμάνι με την μεγαλύτερη κίνηση στη Μεσόγειο».

Ο πλωτάρχης Ίαν Σκάλιαταϊν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αφού όπως είπε, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Μεσόγειο, συνάντησαν 5-6 ελληνικά πολεμικά πλοία. Ο πλωτάρχης χαρακτήρισε τους Έλληνες ως «εξαιρετικούς επαγγελματίες» και «ζεστούς», προσθέτοντας ότι υπάρχει πάντα πολύ καλή αλληλεπίδραση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Είναι ωραίο να συναντάς φίλους όταν πλέεις σε νερά που έχουν ζωτική σημασία για την παγκόσμια οικονομία και την ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνήτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζοντάς την ως «ασφαλή», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «υπάρχουν απειλές εκεί έξω που αποτελούν προκλήσεις και για τις δύο χώρες μας, ωστόσο, ως επί το πλείστον, η παρουσία μας επιφέρει αποτελέσματα. Είναι πάντα ωραία να είμαστε στη Μεσόγειο».