Το σενάριο μιας ενδεχόμενης καλοκαιρινής έξαρσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, εξαιτίας μαζικών, άσκοπων μετακινήσεων πολιτών σε θέρετρα από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Αύγουστο και της παρουσίας τουριστών από ξένες χώρες, εξετάζουν, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση και η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

«Τεστ» αναμένεται να αποτελέσει η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, στις 8 Ιουνίου, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει ήδη ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των σημερινών συνθηκών καραντίνας. Την ίδια περίοδο εξετάζεται να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ, για να εντοπιστούν πυρήνες νοσούντων που δεν παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα υγείας και περνούν ακόμα και τώρα απαρατήρητοι από το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Υγείας, το σύστημα ιχνηλάτησης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, στα τέλη Μαρτίου έφτασε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα γρήγορων, επιτόπιων φορητών τεστ (Rapid ή PointofCare tests POC), προκειμένου να δοκιμαστούν σε κλινικές συνθήκες σε μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ο εντοπισμός αυτών των ατόμων (που, αν και νοσούν, περνούν απαρατήρητοι από το σύστημα ελέγχου), οι οποίοι υπολογίζονται σήμερα σε 15.00020.000, θεωρείται ζωτικής σημασίας, για να αποφευχθεί μια «αναγέννηση» της επιδημίας τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό και η περίοδος του Πάσχα και το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική απειθαρχία των πολιτών με αναστάσιμες συναθροίσεις, ψησίματα οβελία κ.λπ. είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των μέτρων και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Επιτελείς του υπουργείου Υγείας φοβούνται επίσης ότι, ακόμη και αν αποφευχθεί το «λάθος του Πάσχα» και υπάρξει φαινομενική εξάλειψη της επιδημίας στα μέσα Μαΐου, όταν θα γίνει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια αναβίωσή της στα τέλη Ιουνίου. Και αυτό κυρίως από αφανείς νοσούντες.

Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

Το ίδιο διάστημα θεωρείται πιθανό ότι θα επιτραπεί η άφιξη στη χώρα μας ταξιδιωτών, με κίνδυνο στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου και όταν πολλοί Ελληνες θα σπεύσουν σε θέρετρα, να αρχίσει ένας νέος, δεύτερος οδυνηρός κύκλος της επιδημίας. Για την αποφυγή τέτοιων εξελίξεων, η κυβέρνηση και η αρμόδια επιστημονική ομάδα προετοιμάζουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μόνιμα σημεία ελέγχου για νοσούντες με COVID19 στα αεροδρόμια και τις πύλες εισόδου της Ελλάδας, αλλά και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου COVID19 υπάρχει αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών αρθούν πολύ γρήγορα, όπως εκτιμάται στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών σε κυβέρνηση και ειδική επιτροπή. Ενδεικτικό είναι ότι προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε πως «όσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σχεδιάσουμε την άρση των μέτρων, η οποία θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη».

«∆εν θα ξυπνήσουμε στις 28 Απριλίου και θα φύγουν όλα τα μέτρα», εξήγησε και έκανε λόγο για «πιο σταδιακή διαδικασία». Πράγμα που σημαίνει ότι οι τομείς της οικονομίας και οι δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής σιγάσιγά θα ανοίγουν, αλλά πάντα με προσοχή, όπως είπε. «Νομίζω ότι, αν πάμε έτσι όπως πάμε τώρα, ναι, θα κάνουμε καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προειδοποιεί ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να συνεχιστεί και όταν υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για την παρεμπόδισή του.

Η συγκεκριμένη έκθεση αφήνει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας ότι ο ιός SARSCΟV2 θα συμπεριφερθεί όπως οι υπόλοιποι κορονοϊοί, οι οποίοι είναι ενδημικοί και συνήθως δεν εντοπίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως, ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον έλεγχο ασθενειών προειδοποίησε ότι ο νέος κοροναϊός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 11 Απριλίου