Ή ένα πολύ καλό φάρμακο ή ένα εμβόλιο ή η οριστική εκρίζωση του νέου κοροναϊού SARSCOV2, όπως συνέβη με τον πάλαι ποτέ SARS, θα απαλλάξουν τις κοινωνίες από τα διαδοχικά lockdown, εξηγεί σήμερα στα «Π» ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής κατέληξαν εγκαίρως στις δύο καίριες εισηγήσεις τους για το «λουκέτο» σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας μας και το lockdown.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί αρχικά ότι «εάν χαλαρώσουμε εντελώς τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας, θα χρειαστεί ενδεχομένως νέο, δεύτερο lockdown, και αυτό δεν θα οφείλεται στον καιρό. Θα οφείλεται στην πορεία της επιδημίας εκτός Ελλάδος, στην αυστηρή ή όχι παρακολούθηση των ταξιδιωτών οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, αλλά και σε απροσδιόριστους, προς το παρόν, παράγοντες, τους οποίους όμως πρέπει να έχουμε ελέγξει όταν φθάσουμε να χαλαρώσουμε εντελώς τα περιοριστικά μέτρα».

Τι οδήγησε, όμως, την επιτροπή στις δύο πιο σημαντικές εισηγήσεις της; Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως «το γεγονός ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού άργησε λίγο να έρθει στη χώρα μας, καθώς και το δραματικό και ανησυχητικό παράδειγμα της Ιταλίας μάς οδήγησαν να αξιολογήσουμε θετικά την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων ως έναν παράγοντα ο οποίος συνεισφέρει στη μείωση της εξάπλωσης της επιδημίας, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης. Είχαμε δει, επίσης, από περιοχές έξω από την Ουχάν της Κίνας ότι υπήρχαν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας, ακόμη και από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Ετσι, δεδομένου ότι η πλειονότητα των παιδιών είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς, αποφασίσαμε αυτόν τον άγνωστο “Χ”, τα σχολεία, να τον βγάλουμε αμέσως από την εξίσωση».

Επικαλούμενος σχετική μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία διενεργήθηκε με επικεφαλής τον γνωστό μας Neil Ferguson, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει στα «Π» ότι «η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων από μόνη της είναι ένα μέτρο το οποίο δεν εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με το lockdown, έχει πολλαπλασιαστική επίδραση, καθώς το σχολείο αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ πάρα πολλών νοικοκυριών. Αυτό δείχνει επίσης η πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Imperial College London, η οποία διαπίστωσε ότι σε 14 χώρες της Ευρώπης συνέπεσε ο συνδυασμός της αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και του lockdown με μεγαλύτερη μείωση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού».
«Έτσι εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας», τονίζει στα «Π» ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

«Η έγκαιρη εφαρμογή των ιδανικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, όπως συνέβη στην Ελλάδα, αποδυναμώνει τη φιλολογία περί “αναγκαιότητας” πολλών και μαζικών τεστ;», ήταν η επόμενη ερώτησή μας, με τον καθηγητή να είναι κατηγορηματικός: «Η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη Γερμανία είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία διενεργεί πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με τη χώρα μας! Ο αριθμός των τεστ που διενεργεί μια χώρα δεν είναι η μόνη παράμετρος που μας ενδιαφέρει. Το κύριο θέμα είναι σε ποιους επιμέρους πληθυσμούς διενεργούνται αυτά τα τεστ, ποιους ανθρώπους ελέγχουμε. Αυτό, ακριβώς, ενισχύει την επιλογή μας για εκτεταμένα, αλλά στοχευμένα τεστ, παρά για γενικευμένα πολλά τεστ».

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με τον κ. Μαγιορκίνη μας έπεισε για μία ακόμη φορά ότι η στάση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να συγκροτήσει εγκαίρως και πριν ακόμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει πανδημία για τον SARSCOV2 την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας, καθώς και η συστηματική άρνησή του να «καπελώσει» ή να υποκαταστήσει την επιτροπή έδωσαν εξ αντικειμένου τη δυνατότητα στους κορυφαίους εκ των ειδικών επιστημόνων της χώρας μας να ξεδιπλώσουν τις μελετημένες θέσεις τους και να εισηγηθούν εγκαίρως στον υπουργό Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη των ιδανικών περιοριστικών μέτρων.