«Η κανονικότητα δεν θα επέλθει ούτε μέσα στο καλοκαίρι από τη στιγμή που θα υπάρχει και δεύτερο κύμα κρουσμάτων», υπογράμμισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης.

Αναφορικά με τον κοροναϊό, ο κ. Τζουβελέκης δήλωσε ότι «είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι εντελώς πρωτόγνωρο στα χρόνια της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας». «Δηλαδή για πρώτη φορά ήρθαμε σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμέτωποι με μια πανδημία με τρομερή μεταδοτικότητα, τρομερές ιδιομορφίες σχετικά με τον τρόπο εκδήλωσης, μεγάλη θνητότητα. Ο ιός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον ιό της γρίπης», διευκρίνισε.

«Ο κορονοϊός προσβάλει πολλαπλά όργανα, κάτι που δεν κάνει ο ιός της γρίπης, έχει τρομερή μεταδοτικότητα μεταξύ ασυμπτωματικών φορέων κάτι το οποίο τον κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο στα πλαίσια της κοινότητας και το σίγουρο είναι ότι η θνητότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη», εξήγησε ο πνευμονολόγος.

«Τα θύματα τα οποία συγκρίνονται μέσω στατιστικής είναι παντελώς λανθασμένα και συγκρίνουν εικονικές πραγματικότητες γιατί από την μια έχουμε τα θύματα του ιού της γρίπης χωρίς lockdown και έχουμε τα θύματα του covid με lockdown. Αν κάνουμε μια αναγωγή στα θύματα του ιού του covid χωρίς τα μέτρα της αποστασιοποίησης και χωρίς τα μέτρα της καραντίνας τότε καταλαβαίνουμε ότι θα είχαμε τουλάχιστον δεκαπλάσιους θανάτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Για το πότε θα επέλθει η κανονικότητα στη χώρα μας, ο κ. Τζουβελέκης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι Σεπτέμβριο –Οκτώβριο να έχουμε μια κανονικότητα, αυτό έχει να κάνει και με επιστημονικά δεδομένα, με βάσει ιατρικά δεδομένα, αλλά και με ψυχολογικά δεδομένα». «Για τον φόβο και την ανησυχία και τα ψυχικά απόνερα τα οποία θα αφήσει αυτή η κρίση θα μιλήσουμε σε βάθος ενός ή δύο ετών. Ο ιός θα γίνει μέρος της κανονικότητάς μας σε βάθος χρόνου και αυτό θα γίνει όταν βγει το εμβόλιο, όταν καταφέρουμε να επιφέρουμε μια τεχνητή ανοσία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Τζουβελέκης τόνισε ότι «θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επέλθει μια σταδιακή φυσική ανοσία». «Το lockdown δεν ‘’θεραπεύει’’ τον ιό απλώς επιμερίζει στη μονάδα του χρόνου τα κρούσματα και δίνει χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει», εξήγησε ο πνευμονολόγος.

Ερωτηθείς αν για το αν αργά ή γρήγορα όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό, ο γιατρός επισήμανε ότι «όπως έγινε και με τον ιό της γρίπης το θέμα είναι ποιοι θα συναντηθούν με τον ιό, οι ευπαθείς ομάδες ή οι νεότεροι οι οποίοι έχουν ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σαν μια απλή γρίπη τον συγκεκριμένο ιό».

«Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τον Μάιο και μετά όταν θα αρχίσουν να μηδενίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι αυτό δεν θα πρέπει να μας καθησυχάσει... γιατί μπορεί να υπάρξει νέο πικ κρουσμάτων γιατί δεν ξέρουμε τι ποσοστό που πληθυσμού έχει μολυνθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή θα πάμε από την καραντίνα στα μέτρα απλής κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα πάμε σε μια κοινωνική αποστασιοποίηση η οποία θα αλλάξει την καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Θα πρέπει να προφυλασσόμεθα, να αλλάξουν οι τρόποι υγιεινής μας, να αλλάξουν οι τρόποι αντισηψίας μας, ίσως βγει και κάτι καλό από αυτό».

Αναφορικά με τη θεραπεία σχετικά με τον κοροναϊό, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ειδική θεραπεία για τον ιό. Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται εκτός ενδείξεων όπου λόγω της μεγάλης ταχύτητας της εξάπλωσης του ιού και της μη εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας βασιστήκαμε πάνω σε δεδομένα 120 ασθενών στην Γαλλία και μπήκε στη συνήθη θεραπεία της κλινικής πράξης, το οποίο ήταν κάτι το οποίο δεν είχαμε επιλογές. Δεν αλλάζει την κλινική πορεία της νόσου, δεν κάνει θαύματα ...Ελάχιστα αυτή τη στιγμή δεδομένα έχουμε σχετικά με αποτελεσματική θεραπεία, οτιδήποτε χορηγείται είναι εκτός ενδείξεων άρα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Ειδική θεραπεία για τον ιό θα εμφανιστεί σε έναν περίπου χρόνο, αυτό το οποίο θα βοηθήσει κι ενδεχομένως να βγει νωρίτερα, ελπίζουμε μέσα στον Νοέμβριο –Οκτώβριο, είναι το εμβόλιο, το οποίο θα επιφέρει και την τεχνητή ανοσία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Τσουβελέκης τόνισε ότι «οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παραμείνουν όχι απλά κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά σε ένα καθεστώς καραντίνας».

«Κατά πόσο αυτό είναι εύκολο δεδομένης της συγκεκριμένης δομής που έχει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια με παρουσία υπέργηρου πληθυσμού εντός της οικείας πολλών νέων ατόμων, αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την επόμενη μέρα με την άρση των μέτρων. Εκεί μιλάμε για ατομική ευθύνη νομίζω ότι έχει αναπτυχθεί», επισήμανε . «Οι ευπαθείς ομάδες αυτή τη στιγμή δεν είναι σε κατάσταση για να βγουν έξω και για να εκτεθούν σε περαιτέρω κινδύνους με την άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Ο κ. Τσουβελάκης διευκρίνισε ότι «το 80 με 85% των νέων ατόμων θα το περάσει σαν μια απλή γρίπη χωρίς όμως αυτό να περάσει ένα λάθος μήνυμα ότι είμαστε άτρωτοι οπότε δεν κρατάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Για τις επιπλοκές που προκαλεί ο ιός ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε: «Ο ιός κάνει πολυοργανική προσβολή δηλαδή ξεκινάει από το ανώτερο αναπνευστικό, πηγαίνει στον πνεύμονα και αν δεν αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον οργανισμό καταλλήλως τότε οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια, προσβάλει τους νεφρούς, προσβάλει την καρδιά, προσβάλει τα μάτια, προσβάλει το συκώτι άρα μιλάμε για έναν ιό ο οποίος μπορεί ταυτόχρονα να προσβάλει πάρα πολλά όργανα. Προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις και προσβάλει και το αίμα, κάνει θρομβώσεις. Περίπου το 1/3 των ασθενών πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια οι υπόλοιποι πεθαίνουν από πολυοργανική ανεπάρκεια».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα