Ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για τον κοροναϊό κάνει η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences, καθώς αναμένεται να έχει διαθέσιμες περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις ρεμδεσιβίρης μέχρι το τέλος του 2020.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ξεκινήσει από τον Αύγουστο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μιας νεότερης έκδοσης της ρεμδεσιβίρης, σε εισπνεόμενη μορφή.

Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο που έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19, χορηγείται επί του παρόντος ενδοφλέβια, το οποίο περιορίζει τη χρήση της στο νοσοκομείο.

Η εισπνεόμενη εκδοχή της, που θα απαιτεί τη χρήση νεφελοποιητή (ειδική μικροσυσκευή), ενδεχομένως να καταστήσει ευκολότερη τη χρήση της σε εξωνοσοκομειακές συνθήκες, όπως αναφέρει η Gilead.

Τονίζεται δε ότι τα αντιιικά είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ιών όταν χορηγούνται νωρίτερα.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο’ Ντέι.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η φαρμακευτική εταιρεία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επιχειρηματικών συμφωνιών με εννέα παραγωγούς γενοσήμων σκευασμάτων ώστε να αυξηθεί η παραγωγή της ρεμδεσιβίρης και να καλυφθούν οι ανάγκες διεθνώς

Το αντιιικό φάρμακο βοήθησε τους νοσοκομειακούς ασθενείς με κοροναϊό να ανακάμψουν πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια μελέτη του National Institutes of Health. Ήταν το πρώτο φάρμακο που έδειξε αποτελεσματικό στη θεραπεία του COVID-19, της νόσου που προκλήθηκε από τον νέο κοροναό.