Κοροναϊός: «Πορτοκαλί» συναγερμός για την «έκρηξη» κρουσμάτων - Ποια είναι τα νέα μέτρα
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά την αύξηση στα νέα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες,
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.054 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.
Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Μάλιστα δεν αποκλείεται, μέχρι την Παρασκευή να υπάρξουν ανακοινώσεις για την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων, για την τηλεργασία και για τα τοπικά lockdown.
Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και στην Αττική τα μεσάνυχτα, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τα φώτα και κάλεσαν τους θαμώνες να αποχωρήσουν, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα, τύπου Πόρου, για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.
Ειδικοί και αρχές απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς σε άλλη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή.
Υπογραμμίζουν δε ότι το ζητούμενο είναι, τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφιο αριθμό.
Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους, τα κρούσματα κινούνται στα όρια του συναγερμού αφού είναι σταθερά τριψήφιος ο αριθμός τους, ενώ αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιδημιολόγους είναι οι ασυμπτωματικοί που συναναστρέφονται με κόσμο και δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.
Για «δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας» κάνει λόγο ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Τσακρής
Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιο Τσακρή, υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας. Μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για «δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για νέα μέτρα που «πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε».
Αναφερόμενος στα νέα αυτά μέτρα κ. Τσακρής έκανε λόγο «για γενικευμένη χρήση μάσκας και μαζικό μοριακό έλεγχο». «Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» υπογράμμισε.
Μάλιστα, μιλώντας για τη χρήση μάσκας ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως αν γενικευτεί η χρήση της σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown».
Γώγος: Είμαστε στα όρια του συναγερμού
Βρισκόμαστε στα όρια του συναγερμού προειδοποιεί και καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μετά το αρνητικό ρεκόρ 269 κρουσμάτων κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα ενώ σημείωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση στην ανοσία της αγέλης. «Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πως θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πονοκέφαλος η επιστροφή των νέων από τις διακοπές
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι η επιστροφή των νέων στα αστικά κέντρα. Η πιθανή μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και θα επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.
Τα μέτρα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογραμμίζει πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού». Όπως τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 1.
Στο τραπέζι τόσο των επιστημόνων, όσο και της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ.
Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία και περιμένουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό.
Ειδικότερα θα αξιολογηθούν τα μέτρα των προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα ωστε η κυβέρνηση να δει αν αυτά έχουν αποδώσει και θα ληφθούν αποφάσεις για :
Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
Τοπικά lockdown
Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊο
Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα: Ερήμωσε η Αθήνα
Προς το παρόν η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή σε εφαρμογή από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και στην Αττική τα μεσάνυχτα, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τα φώτα και κάλεσαν τους θαμώνες να αποχωρήσουν. Οι πολίτες εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί λέγοντας ότι προφανώς προέχει η υγεία.
Βράδυ Δευτέρας, 15 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Οι υπάλληλοι των μπαρ ενημερώνουν τους πελάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν.
Στα καφέ μπαρ βρίσκονται αρκετές παρέες που πίνουν το ποτό τους. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι στο εξής οι βραδιές τους έξω θα τελειώνουν νωρίς.
Σε λιγότερο από δέκα λεπτά οι υπάλληλοι των νυχτερινών κέντρων κατάφεραν να ενημερώσουν τους πελάτες τους, να μαζέψουν στη συνέχεια τα τραπέζια και να κλείσουν τα καταστήματα.
Τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τα πάντα είχαν πια κλείσει. Οι παρέες διαλύθηκαν και οι δρόμοι ερήμωσαν.
Οι επιχειρηματίες ελπίζουν να μην παραταθεί το μέτρο και μετά τις 24 Αυγούστου, καθώς πιστεύουν ότι ο δικός τους κλάδος οδηγείται στην εξόντωση.
Ήδη, εργαζόμενοι σε νυχτερινά μαγαζιά, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την ημέρα που έχει οριστεί ως η καταληκτική του μέτρου απαγόρευσης νυχτερινής λειτουργίας των καταστημάτων.
Αυστηρά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική - Μάσκα παντού και τέλος στα πάρτι
Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.