Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Pfizer: Πότε και πώς θα έρθει στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» του εμβολίου με την εταιρία Pfizer να είναι πιο κοντά από τον οποιονδήποτε στην ανακάλυψή του.
Έτσι, ολόκληρη η υφήλιος περιμένει με το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο.
Φυσικά η ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, δεν αρκεί αφού το εμβόλιο πρέπει να στάσει στο τελικό στάδιο και στη συνέχεια να πέρει έγκριση και να ξεκινήσει η διανομή του. Μέχρι τότε όμως ο μοναδικός σκόπος της εταιρίας είναι «να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, Lisa O'Neil. Μάλιστα τονίζει ότι «σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση, διαπιστώθηκε πως το υποψήφιο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη της νόσου COVID-19».
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, αναφέρει ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα της ενδιάμεσης ανάλυσης, η DMC, δεν έχει αναφέρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, και συστήνει να συνεχιστεί η συλλογή πρόσθετων δεδομένων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Lisa O'Neil
Ερ: Η Pfizer αναμένεται να ζητήσει ευρεία άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για το εμβόλιο για άτομα ηλικίας 16 έως 85 ετών. Τι προβλέπεται για τους κάτω των 16 και άνω των 85;
Απ: Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η επιλογή ερευνητικών κέντρων προβλέπεται ότι θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μελέτη πιθανοί εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισης της νόσου COVID-19 ή εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και εκείνοι με υποκείμενες σταθερές παθήσεις υψηλού κινδύνου. Στις 12 Οκτωβρίου, κοινοποιήσαμε την τροποποίηση που εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κατόπιν αξιολόγησης της κλινικής μελέτης φάσης 3 που διεξάγουμε, ώστε να συμπεριληφθούν έφηβοι των ηλικιών 12-15. Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.
Ερ: Θα αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αυτό προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο ή ακόμη και τον θάνατο;
Απ: Πιστεύουμε ότι τα εμβόλια αποτελούν τη μοναδική μακροπρόθεσμη λύση για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά μας καθιστούν αισιόδοξους όσον αφορά το υποψήφιο εμβόλιό μας, και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή ενός εμβολίου που θα συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, προτού υποβάλουμε αίτηση προς έγκριση στις κανονιστικές αρχές. Θα συνεχίσουμε την έρευνα αυτού του εμβολίου, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Σκοπός του εμβολίου είναι να προστατέψει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% στην πρόληψη της νόσου COVID-19 στους συμμετέχοντες της μελέτης.
Ερ:Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αξιολογούν αν το εμβόλιο συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία;
Απ: Σε αυτό το στάδιο, όχι. Για να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αυτό είναι δραστικό σχεδιάστηκε μία τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη φάσης 2/3 του εμβολίου έναντι εικονικού με αναλογία 1:1, για τη συλλογή των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται για την αξιολόγηση από τις κανονιστικές αρχές. Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία είναι η πρόληψη της νόσου COVID-19 σε όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 πριν από τον εμβολιασμό, και η πρόληψη της νόσου COVID-19, ανεξάρτητα από το εάν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό SARS-CoV-2. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλαμβάνουν την πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 σε αυτές τις ομάδες. Ο σχεδιασμός της μελέτης δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ενδιάμεσων αναλύσεων και μη τυφλοποιημένων αξιολογήσεων από μια ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων για τα εν εξελίξει δεδομένα και την παρακολούθηση της ασφάλειας.
Ερ: Είναι γνωστό ότι στις κλινικές μελέτες υποεκπροσωπούνται ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τι γνωρίζετε από τις μέχρι τώρα μελέτες για την επίδραση του εν λόγω ε εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς;
Απ: Έως τις 8 Νοεμβρίου, είχαν ενταχθεί στη μελέτη 43.538 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο και περίπου το 42% του συνόλου των συμμετεχόντων και το 30% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ προέρχονταν από ποικίλα φυλετικά/εθνοτικά υπόβαθρα. Η επιλογή ερευνητικών κέντρων προβλέπεται ότι θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μελέτη πιθανοί εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισης της νόσου COVID-19 ή εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και εκείνοι με υποκείμενες σταθερές παθήσεις υψηλού κινδύνου. Τα βασικά ζητήματα για να προσδιοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 είναι να δοθεί η ευκαιρία σε διαφορετικά άτομα να ενταχθούν στη μελέτη, σε ποσοστό αντιπροσωπευτικό της ποικιλομορφίας τους, και να εγγραφούν συμμετέχοντες από περιοχές που υπάρχει επαρκής μετάδοση του ιού SARS-CoV-2.
Ερ: Σε ποιο βαθμό το εμβόλιο θα μπορεί να προλαμβάνει τη λοίμωξη ή να μειώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Απ: Εξακολουθούμε να αξιολογούμε αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο τα ενδιάμεσα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο διαπιστώθηκε ότι ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 σε συμμετέχοντες χωρίς ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 των συμμετεχόντων της μελέτης.
Ερ: Πώς θα περιγράφατε τις ανεπιθύμητες ενέργειες; Μοιάζουν με εκείνες του εμβολίου κατά της γρίπης ή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου;
Απ: Η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα της ενδιάμεσης ανάλυσης, η DMC, δεν έχει αναφέρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και συστήνει να συνεχιστεί η συλλογή πρόσθετων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στη μελέτη, όπως έχει προγραμματιστεί.
Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.
Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».
Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.
«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε με τη σειρά της η κ. Κοτανίδου.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Ελληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κοροναϊό.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τις εταιρείες Pfizer και BionTech η κυρία Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη.
Μάλιστα, η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, έχουν αποτελεσματικότητα 60% με 70%. Σχετικά, πάντως, με το ερώτημα ποιοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι, η κυρία Λινού τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένοι.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.
Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.
Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.
Έτσι, ολόκληρη η υφήλιος περιμένει με το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο.
Φυσικά η ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, δεν αρκεί αφού το εμβόλιο πρέπει να στάσει στο τελικό στάδιο και στη συνέχεια να πέρει έγκριση και να ξεκινήσει η διανομή του. Μέχρι τότε όμως ο μοναδικός σκόπος της εταιρίας είναι «να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, Lisa O'Neil. Μάλιστα τονίζει ότι «σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση, διαπιστώθηκε πως το υποψήφιο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη της νόσου COVID-19».
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, αναφέρει ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα της ενδιάμεσης ανάλυσης, η DMC, δεν έχει αναφέρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, και συστήνει να συνεχιστεί η συλλογή πρόσθετων δεδομένων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Lisa O'Neil
Ερ: Η Pfizer αναμένεται να ζητήσει ευρεία άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για το εμβόλιο για άτομα ηλικίας 16 έως 85 ετών. Τι προβλέπεται για τους κάτω των 16 και άνω των 85;
Απ: Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η επιλογή ερευνητικών κέντρων προβλέπεται ότι θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μελέτη πιθανοί εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισης της νόσου COVID-19 ή εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και εκείνοι με υποκείμενες σταθερές παθήσεις υψηλού κινδύνου. Στις 12 Οκτωβρίου, κοινοποιήσαμε την τροποποίηση που εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κατόπιν αξιολόγησης της κλινικής μελέτης φάσης 3 που διεξάγουμε, ώστε να συμπεριληφθούν έφηβοι των ηλικιών 12-15. Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.
Ερ: Θα αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αυτό προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο ή ακόμη και τον θάνατο;
Απ: Πιστεύουμε ότι τα εμβόλια αποτελούν τη μοναδική μακροπρόθεσμη λύση για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά μας καθιστούν αισιόδοξους όσον αφορά το υποψήφιο εμβόλιό μας, και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή ενός εμβολίου που θα συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, προτού υποβάλουμε αίτηση προς έγκριση στις κανονιστικές αρχές. Θα συνεχίσουμε την έρευνα αυτού του εμβολίου, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Σκοπός του εμβολίου είναι να προστατέψει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% στην πρόληψη της νόσου COVID-19 στους συμμετέχοντες της μελέτης.
Ερ:Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αξιολογούν αν το εμβόλιο συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία;
Απ: Σε αυτό το στάδιο, όχι. Για να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αυτό είναι δραστικό σχεδιάστηκε μία τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη φάσης 2/3 του εμβολίου έναντι εικονικού με αναλογία 1:1, για τη συλλογή των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται για την αξιολόγηση από τις κανονιστικές αρχές. Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία είναι η πρόληψη της νόσου COVID-19 σε όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 πριν από τον εμβολιασμό, και η πρόληψη της νόσου COVID-19, ανεξάρτητα από το εάν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό SARS-CoV-2. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλαμβάνουν την πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 σε αυτές τις ομάδες. Ο σχεδιασμός της μελέτης δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ενδιάμεσων αναλύσεων και μη τυφλοποιημένων αξιολογήσεων από μια ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων για τα εν εξελίξει δεδομένα και την παρακολούθηση της ασφάλειας.
Ερ: Είναι γνωστό ότι στις κλινικές μελέτες υποεκπροσωπούνται ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τι γνωρίζετε από τις μέχρι τώρα μελέτες για την επίδραση του εν λόγω ε εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς;
Απ: Έως τις 8 Νοεμβρίου, είχαν ενταχθεί στη μελέτη 43.538 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο και περίπου το 42% του συνόλου των συμμετεχόντων και το 30% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ προέρχονταν από ποικίλα φυλετικά/εθνοτικά υπόβαθρα. Η επιλογή ερευνητικών κέντρων προβλέπεται ότι θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μελέτη πιθανοί εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισης της νόσου COVID-19 ή εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και εκείνοι με υποκείμενες σταθερές παθήσεις υψηλού κινδύνου. Τα βασικά ζητήματα για να προσδιοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 είναι να δοθεί η ευκαιρία σε διαφορετικά άτομα να ενταχθούν στη μελέτη, σε ποσοστό αντιπροσωπευτικό της ποικιλομορφίας τους, και να εγγραφούν συμμετέχοντες από περιοχές που υπάρχει επαρκής μετάδοση του ιού SARS-CoV-2.
Ερ: Σε ποιο βαθμό το εμβόλιο θα μπορεί να προλαμβάνει τη λοίμωξη ή να μειώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Απ: Εξακολουθούμε να αξιολογούμε αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο τα ενδιάμεσα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο διαπιστώθηκε ότι ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 σε συμμετέχοντες χωρίς ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 των συμμετεχόντων της μελέτης.
Ερ: Πώς θα περιγράφατε τις ανεπιθύμητες ενέργειες; Μοιάζουν με εκείνες του εμβολίου κατά της γρίπης ή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου;
Απ: Η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα της ενδιάμεσης ανάλυσης, η DMC, δεν έχει αναφέρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και συστήνει να συνεχιστεί η συλλογή πρόσθετων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στη μελέτη, όπως έχει προγραμματιστεί.
Ο Κικίλιας για το εμβόλιο
Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.
Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».
Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.
«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε με τη σειρά της η κ. Κοτανίδου.
Πόσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Ελληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κοροναϊό.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τις εταιρείες Pfizer και BionTech η κυρία Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη.
Μάλιστα, η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, έχουν αποτελεσματικότητα 60% με 70%. Σχετικά, πάντως, με το ερώτημα ποιοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι, η κυρία Λινού τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένοι.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.
Επιχείρηση εμβόλιο
Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.
Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.
Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.