Σε εντατικούς ρυθμούς έχει μπει η προετοιμασία για το ξεκίνημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια πολύ σύνθετη άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού

Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις

Πότε έρχονται τα εμβόλια και πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Ξεκίνησε η ενημέρωση των υγειονομικών

Στις 26 Δεκεμβρίου έρχονται τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος προήδρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες τόσο για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός όσο και για τις διαδικασίες παραλαβής-παράδοσης του εμβολίου.

Σε νοσοκομεία της Αθήνας τα πρώτα εμβόλια

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι εμβολιασμοί ξεκινούν την επόμενη ημέρα, 27 Δεκμεβρίου σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας στην Αθήνα και αμέσως μετά στην Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα υπάρχει αυστηροποίηση στον τρόπο που γίνονται οι εμβολιασμοί, ενώ πρώτοι θα είναι όπως είναι ήδη γνωστό οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί οι τρόποι ασφαλούς μεταφοράς, οι χώροι σωστής αποθήκευσης και στη συνέχεια η μεταφορά του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Όταν θα φτάσουν στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού θα μιλάμε με ασφάλεια πως αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για τους υγειονομικούς, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όσων θέλουν να εμβολιαστούν και θα ενταχθούν άμεσα σε ειδική λίστα.

Όταν μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία μας, μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους.
Πελώνη: Οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί στη χωρά μας θα μπουν σε μαζική φάση από τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60-70% του πληθυσμού.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των εμβολίων. «Η ΕΕ είναι ο ενιαίος αγοραστής, δεν εξαρτάται το ζήτημα από τα κράτη μέλη, κάνεις δεν παίρνει περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που του αναλογεί», είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ 100,3.

Έτσι είναι τα ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια – Έφθασαν τα πρώτα δύο στη Θεσσσαλονίκη

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-10.

O γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου.



Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας ενώ περιμένουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα πρώτα εμβόλια της Pfizer».

Όπως ο ίδιος σημείωσε «όλοι περιμένουμε την αρχή του τέλους για την πανδημία COVID-19, έφτασαν αρχικά τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Η σειρά του εμβολιασμού – Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια οι πρώτοι των πρώτων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στον εμβολιασμό «θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων».

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Πώς θα φτάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στη συνέχεια θα φορτωθούν σε φορτηγά όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια, μέχρι να μπουν στα 14 ψυγεία υπερκατάψυξης. 65 κινητές ομάδες θα τα διανείμουν στη συνέχεια στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, όπου θα μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες.

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης που θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας. Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 50% του πληθυσμού σε 6 μήνες.

Ο προγραμματισμός των δύο ραντεβού που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή αν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για αποθήκευση εμβολίων

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις αποθήκες του συνεταιρισμού φαρμακοποιών της πόλης, έφτασαν χτες τα πρώτα δύο ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Στο καθένα θα μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 15.000 φιαλίδια και είναι ψυγεία βαθέως πήξεως ώστε να κρατούνται τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.
Ολα τα εμβολιαστικά κέντρα

Συγκεκριμένα στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.



Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες και πως θα γίνουν τα ραντεβού

Κομβικό ρόλο θα έχει η πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, καθώς με την εγγραφή μας θα μας έρθει ένα απλό sms, το οποίο θα μας ορίζει ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, που είναι τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. O πολίτης θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι.

Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο»

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού του, ενώ θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, καθώς δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά και δεν μπορούν όλα να γίνουν μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Ραντεβού και μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ

Ραντεβού για το εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέσα από τα φαρμακεία και πιθανότατα και από τα ΚΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν οι πολίτες. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις. 

Ασκήσεις προσομείωσης

Ήδη πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης στα τρία βασικά στάδια με τα οποία θα λειτουργήσει ο μηχανισμός: στην παραλαβή, διανομή και αποθήκευση των εμβολίων.

Οι περιοχές των εγκαταστάσεων όπου θα τοποθετηθούν οι 14 υπερ-καταψύκτες, δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη, αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Οι πολίτες δεν θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

Για τα διαφορετικά εμβόλια κατά του κοροναϊού και την αποτελεσματικότητά τους μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα κάνουν, όπως δεν διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται ώστε οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Όσον αφορά στην ταχύτητα που θα γίνουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ο υφυπουργός ανέφερε ότι η μέγιστη δυνατότητα είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα, οι οποίοι όμως δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Στα φαρμακεία οι πολίτες θα μπορούν μόνο να κλείνουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να έρθει τρίτο κύμα πανδημίας και τόνισε ότι πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή για να το αποφύγουμε.

Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης - Ποιοι θα το υπογράφουν

Ένα έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας θα κληθούν να υπογράψουν οι πολίτες, με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί – μεταξύ άλλων – για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και αποτελεί την υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το iatropedia.gr .



Εκστρατεία ενημέρωσης

Παράλληλα, στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμβολιαστούν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό "διαβατήριο", στην μετά – κορονοϊού εποχή.