Την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να παρέμβει απευθείας στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να ζητήσει η τελευταία να ασκήσει την επιρροή της προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να υπάρξει ταχύτερη έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BionTech για τις χώρες της Ε.Ε., είχε αποκαλύψει πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγο το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένας αξιωματούχος του EMA δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πίεση αυξήθηκε στον οργανισμό από τις κυβερνήσεις της ΕΕ «μέσω των συνηθισμένων καναλιών επικοινωνίας» μετά τις 2 Δεκεμβρίου, όταν η βρετανική ρυθμιστική αρχή χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Μια δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με την εργασία του EMA επιβεβαίωσε ότι η πίεση αυξήθηκε μετά τις εγκρίσεις σε άλλες χώρες.


Ο Γερμανός υπουργόςΥγείας, Γενς Σπαν, σχολίασε μέσω Twitter την Κυριακή, ότι «όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με το BioNTech είναι διαθέσιμα», έγραψε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε έγκριση. Η αξιολόγηση των δεδομένων και η έγκριση από τον EMA πρέπει να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε δηκτικά.


Ο EMA δήλωσε μέσω email στο Reuters τις τελευταίες ημέρες ότι δεν βρέθηκε υπό πολιτική πίεση να είναι πιο γρήγορος., ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα σχετικά με τα σχόλια του Σπαν. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε τα περί άσκησης πίεσης στον EMA για ταχύτερη έγκριση.