Μία γενναία αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, η οποία «βαδίζει» τα τελευταία χρόνια ασθμαίνοντας, προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, έτος κατά το οποίο θα παρουσιασθεί επίσης το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία, με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας.


Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.


Συγκεκριμένα, για το θέμα της Ψυχικής Υγείας η Ζωή Ράπτη ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Σήμερα στο Υπουργείο Υγείας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί, σε στέρεες βάσεις, το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης την οποία διερχόμαστε.


Η χώρα και ο λαός μας χρειάζεται Ενα Νέο Εθνικό Σχεδιο Δρασης για Την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα παρουσιάσουμε το 2021.


Επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες, αναδυόμενες, ανάγκες του πληθυσμού, μετα και την εμπειρία του σημαντικού προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ» για παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.


Στόχος μας είναι :


  • 1. Να ενισχύσουμε την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη ένταξη της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα,
  • 2. να στηρίξουμε την αποασυλοποΐηση
  • 3. να καταπολεμήσουμε το στίγμα και
  • 4. Να ενθαρρύνουμε την ένταξη στην κοινότητα.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, από 34 εκατομμύρια ευρώ σε 58, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιζητούμε - μαζί με τα έκτακτα έσοδα-να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».