Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer δείχνουν πως λειτουργούν ελαφρώς καλύτερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν κατά 95,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη των περιστατικών COVID-19 στους άνδρες, αλλά 93,1% στις γυναίκες. Για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 96.4% και 93.7%.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και να τις αναφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα και στον κόσμο, καθώς μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα βοηθητικές στην ανάπτυξη στρατηγικών όσο προετοιμαζόμαστε για μελλοντικές απειλές», ανέφερε ο Δρ. Μορτάζα Μαχμούντι.

Η νανοϊατρική και οι μεγάλες προκλήσεις

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας μελέτησε το ζήτημα και δημοσιοποίησε τα στοιχεία σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, στο οποίο ανέδειξε τις μεγάλες προκλήσεις στην έρευνα του ρόλου των φύλων όσον αφορά στην απόδοση της νανοϊατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer χρησιμοποιούν νανοσωματίδια για να μεταφέρουν τα ενεργά συστατικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.