Τρεις έως τέσσερις θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris, έχουν καταγραφεί στην Πάτρα, σύμμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στον Max Fm.

Η κ. Μαστοράκου ανέφερε πως ο μύκητας Candida Auris εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής ενώ όσο αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις. Στις δηλώσεις της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα κατέληξε στο ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Μύκητας Candida Auris: Τι λένε οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται πως για τον μύκητα αυτόν είχε μιλήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, πριν από μερικές μέρες, τονίζοντας πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, καθώς πρόκειται για «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε: «Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει».

Επίσης, και ο ΕΟΔΥ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την μύκητα Candida Auris, εξηγώντας ότι αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία, οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).