Υπό επιδημιολογική παρακολούθηση βρίσκεται, προς το παρόν, μια νέα παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, με ένα κρατίδιο της χώρας να έχει ήδη επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της ατομικής μάσκας προστασίας. Στη συνέχεια η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εντόπισαν για πρώτη φορά το στέλεχος «Αρκτούρος», μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε ακόμα 26 πολιτείες, προκαλώντας, όμως, μόλις 235 κρούσματα, με «hotspots» κορονοϊού να εμφανίζονται στην Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια.

«Δεν προκαλεί αύξηση των εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία, αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, και παραμένουμε να παρακολουθούμε τη νέα μετάλλαξη», δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.