Σε συναγερμό έχει τεθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κοροναϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Μάλιστα, ένα κρατίδιο της χώρας επανέφερε ήδη την υποχρεωτική χρήση της ατομικής μάσκας προστασίας. Στη συνέχεια, η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή.

Οι αξιωματούχοι των υγειονομικών Αρχών των ΗΠΑ εντόπισαν για πρώτη φορά το στέλεχος «Αρκτούρος», μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, στη Νέα Υόρκη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Έκτοτε, ο «Αρκτούρος» έχει εξαπλωθεί σε 26 ακόμη Πολιτείες, προκαλώντας, όμως, μόλις 235 κρούσματα, με «hotspots» κορωνοϊού να εμφανίζονται στην Καλιφόρνια, στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια. «Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποια αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid 19 στα νοσοκομεία και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη νέα μετάλλαξη», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/04/2023