Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από τις 6 Οκτωβρίου 2023 το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)». Το Σχέδιο Νόμου θα παραμείνει στη σελίδα opengov.gr έως τις 20 Οκτωβρίου 2023, οπότε και θα λήξει η διαβούλευση.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας ύστερα από εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως προξενώντας μια συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες (57.000 εγκεφαλικά/έτος). Ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη: 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ/έτος και οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το ΑΕΕ πανευρωπαϊκώς. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα, ενώ 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ακόμη ότι με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος πολυ λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότεροι ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης. Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς, πρόκειται για ζωές. Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών Υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.

Εγκεφαλικό: Η αντιμετώπιση της νόσου

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, τις οποίες μας παρέχει η μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων της Α’ νευρολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αθήνας «Αιγινήτειο», η οποία λειτουργεί ήδη από το 2010, υπό την επιστημονική ευθύνη της επίκουρης καθηγήτριας Νευρολογίας, Σοφίας Βασιλοπούλου, στην οξεία φάση του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) οι ασθενείς, εντός του θεραπευτικού χρονικού «παραθύρου» των 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη.

Όλοι οι ασθενείς με ΑΕΕ, είτε ισχαιμικό είτε αιμορραγικό, αντιμετωπίζονται στην οξεία φάση με στενή παρακολούθηση και σταθεροποίηση της κλινικής τους κατάστασης από εξειδικευμένο ιατρικό (νευρολόγους, ειδικό παθολόγο) και νοσηλευτικό προσωπικό, με εικοσιτετράωρη καταγραφή των ζωτικών τους σημείων (αρτηριακής πίεσης, καρδιακού ρυθμού, ρυθμού αναπνοών και κορεσμού οξυγόνου), καθώς και με την έγκαιρη αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

Με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, σε συνεργασία και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθορίζεται και αντιμετωπίζεται ο υποκείμενος αιτιοπαθογενετικός μηχανισμός, ενώ, σε συνεργασία με τη μονάδα φυσιοθεραπείας, επιτελείται η πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών.

Μετά την έξοδο τους από την ειδική μονάδα όλοι οι ασθενείς θα παρακολουθούνται τακτικά στο ειδικό ιατρείο ΑΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδίας της Κομισιόν, μάλιστα, μέχρι το 2035 αναμένεται να υπάρξει μία αύξηση κατά 45% στον αριθμό των θανάτων από ΑΕΕ και μία αύξηση περίπου κατά 25% στον αριθμό των ασθενών μετά από ΑΕΕ οι οποίοι θα ζήσουν με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από ΑΕΕ, δηλαδή με κάποια μορφή μόνιμης αναπηρίας.

Υπολογίζεται, τέλος, ότι μέχρι το 2035, θα υπάρξει μια συνολική αύξηση κατά 34% στο συνολικό αριθμό των ΑΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από 613.148 το 2015 σε 819.771 το 2035. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι το εγκεφαλικό είναι συχνά μία αποτρέψιμη, θεραπεύσιμη και αντιμετωπίσιμη κατάσταση.