Ίσως να είναι ακόµα και πολύ µετριοπαθές το Γραφείο Συντονισµού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, το οποίο την περασµένη εβδοµάδα εξήγησε ότι η έλλειψη υγιεινής ευθύνεται για τα κρούσµατα ανεµοβλογιάς και ψώρας, όπως και άλλων µεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες προκαλούν µαζικά διαρροϊκά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ασθένειες που επαπειλούνται για τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αποκλειστικά η ανεµοβλογιά και η ψώρα, εντούτοις ανάµεσα στους βασικούς λόγους για την εξάπλωση τέτοιων ασθενειών είναι το δραµατικό γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι αναγκασµένοι να πίνουν µολυσµένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιµου, εξαιτίας των βοµβαρδισµών, οι οποίοι καταστρέφουν τις υποδοµές.

Ο ΟΗΕ δεν έδωσε συγκεκριµένους αριθµούς. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσµάτων µολυσµατικών νόσων, αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και αν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται ή δεν λάβουν καύσιµα οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

«Γνωρίζουµε από άλλες συρράξεις ανά την υφήλιο, είτε στην Αφρική είτε στη Μέση Ανατολή είτε στη Νότια Ασία, ότι οι µολυσµατικές ασθένειες σκοτώνουν στην πραγµατικότητα περισσότερους αµάχους παρά οι βόµβες ή οι σφαίρες», λέει στο NBC Νews ο δρ Ανταµ Λιβάιν, επικεφαλής του Τµήµατος Παγκόσµιας Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Alpert του Πανεπιστηµίου Brown. Οι µολυσµατικές ασθένειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στη Γάζα, τόσο για «έναν πληθυσµό µε µειωµένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση» όσο και για «έναν πληθυσµό που έχει εκτοπιστεί και βρίσκεται µαζί σε συνθήκες έντονου συνωστισµού», προσθέτει.

Για σηµαντικό ρίσκο, σχετικά µε την επικείµενη µετακίνηση πληθυσµών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τις χώρες της Ε.Ε. και, συνεπώς, την Ελλάδα, κάνει λόγο σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας, παθολόγος-λοιµωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος «βλέπει» κινδύνους για την ανάπτυξη διαφόρων µεταδοτικών νοσηµάτων, τα οποία, στη συνέχεια, απειλούν να πλήξουν γηγενείς πληθυσµούς στην Ευρώπη.

Συγκεκριµένα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος προσδιορίζει µε σαφήνεια την ενδεχόµενη µαζική εµφάνιση κρουσµάτων λεπτοσπείρωσης και ενεργού φυµατίωσης, αλλά δεν θα του προκαλούσε ιδιαίτερη έκπληξη εάν αποδεικνυόταν τελικά ότι οι προς µετακίνηση πληθυσµοί από τη Λωρίδα της Γάζας µετέφεραν ακόµα και κρούσµατα πολιοµυελίτιδας. Ο ίδιος µάς εξηγεί, επίσης, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάµε τις απλές γαστρεντερίτιδες, την ιλαρά, ακόµα και τη γρίπη και τον νέο κορονοϊό». Πράγµατι, σύµφωνα µε τους διεθνείς οργανισµούς, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αρχίζουν να εξαπλώνονται άλλες ασθένειες, συγκεκριµένα ιοί του αναπνευστικού, καθώς χιλιάδες εκτοπισµένοι από τη Βόρεια Γάζα συνωστίζονται σε περιορισµένες, πολυσύχναστες περιοχές στο νότιο ήµισυ του παλαιστινιακού θυλάκου.

Κρούσματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρ Αχµάντ Μογκράµπι, επικεφαλής πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκοµείο «Nasser» στη Χαν Γιουνίς της Νότιας Γάζας, δηλώνει ότι διαπίστωσε αύξηση των κρουσµάτων της γρίπης «ακόµα και µεταξύ των µελών του ιατρικού προσωπικού», αν και δεν υπάρχουν διαθέσιµα τεστ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναµένεται και έξαρση των κρουσµάτων της λοίµωξης COVID-19 στη Γάζα, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι η ιλαρά επέστρεψε εκεί προ τριετίας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. «∆εν θα εκπλαγώ µε ένα νέο ξέσπασµα της ιλαράς» στη Γάζα, λέει ο Ντάµπνεϊ Εβανς, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσµιας Υγείας στη Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας Rollins του Πανεπιστηµίου Emory και διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπιστικών Εκτάκτων Αναγκών του ίδιου πανεπιστηµίου. Εχει συµβεί «σε άλλες καταστάσεις όπου υπήρξαν µαζικές µετακινήσεις ή µετακινήσεις ανθρώπων».

«Οι συνθήκες απόλυτου συνωστισµού στη Λωρίδα της Γάζας θα ευνοούν ολοένα και περισσότερο την εµφάνιση λοιµωδών νόσων», σηµειώνει από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος προτείνει την ανάπτυξη παρεµβάσεων στα σύνορα της χώρας µας για την προστασία της δηµόσιας υγείας. «Οφείλουµε να προσδιορίσουµε ποια νοσήµατα αναδύονται πιο απειλητικά και, στη συνέχεια, να αναπτύξουµε στοχευµένα screening στους µετακινούµενους προς τη χώρα µας και την Ε.Ε.», επισηµαίνει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/10