Ανησυχία επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς εντοπίστηκε κρούσμα ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού των αιλουροειδών, που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων γατών στην Κύπρο. Μάλιστα, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες σχετικά με τον ιό χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «αρκετά τρομακτική». Από την άλλη, η καθηγήτρια Ντανιέλε Γκαν-Μουρ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που έχει περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες ερευνώντας τη συγκεκριμένη ασθένεια, μιλώντας στο Sky News ανέφερε πως είναι πιθανό το κρούσμα που εντόπισαν οι επιστήμονες στη Βρετανία να μην ήταν το πρώτο, σημειώνοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ιός θα εμφανιστεί ξανά.

Στη Μεγαλόνησο

Ένας κορωνοϊός των αιλουροειδών άρχισε να εξαπλώνεται στην Κύπρο, γνωστή ως το «νησί των γατών», από τον περασμένο Ιανουάριο. Η θανατηφόρα μετάλλαξη του ιού ονομάζεται λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP) και είναι γενικά θανατηφόρος, εκτός αν αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 8.000 γάτες πέθαναν στο νησί, ενώ ορισμένες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 300.000! Οι μολυσμένες γάτες άρχισαν να λαμβάνουν ανθρώπινη θεραπεία COVID-19 από τον Αύγουστο, η οποία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γκαν-Μουρ, ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Το στέλεχος, που προήλθε από την Κύπρο, είναι νέος συνδυασμός ενός κορωνοϊού των αιλουροειδών και ενός κορωνοϊού των σκύλων (F-CoV-23). Για τις περισσότερες γάτες, που προσβάλλονται από την τυπική έκδοση του κορωνοϊού των αιλουροειδών, ο ιός θα παραμείνει στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει κάποια διάρροια - αλλά κατά τα άλλα τα συμπτώματα είναι ήπια. Περιστασιακά ο ιός θα ταξιδέψει σε άλλο μέρος του σώματος και θα μεταλλαχθεί, προκαλώντας την πιο σοβαρή FIP.

Τα κλινικά συμπτώματα της FIP είναι τα ίδια είτε πρόκειται για το τυπικό στέλεχος είτε για τον F-CoV-23, αν και τα νευρολογικά συμπτώματα, όπως η αστάθεια και οι επιληπτικές κρίσεις, είναι πιο συχνά στον τελευταίο. Τα γατάκια και οι πιο νέες γάτες είναι συνήθως πιο ευάλωτες στην FIP, αλλά στην Κύπρο ο ιός επηρέασε όλες τις ηλικίες γατών, γεγονός που υποδηλώνει επίσης ότι η ανοσία σε προηγούμενη έξαρση του κορωνοϊού των αιλουροειδών δεν προστάτευε από το νέο στέλεχος, υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια φουσκωμένη κοιλιά, πιθανά αναπνευστικά προβλήματα αν η γάτα έχει υγρό γύρω από τους πνεύμονές της, κατάθλιψη καθώς και να μην τρώει το φαγητό της. Οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να επαγρυπνούν, ανέφερε η καθηγήτρια Γκαν-Μουρ, αλλά δεν χρειάζεται να αρχίσουν να κρατούν τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με την ίδια, όσοι έχουν φέρει φέτος μία γάτα από την Κύπρο, ή ζουν κοντά σε χώρο φροντίδας για γάτες που έχουν διασωθεί από την Κύπρο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των περιττωμάτων μιας μολυσμένης γάτας. Εάν η γάτα μπορεί να έρθει σε επαφή με μια γάτα που έχει σχέση με την Κύπρο -για παράδειγμα, με τη γάτα ενός γείτονα ή με άλλα ζώα σε έναν χώρο φροντίδας γατών-, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επαγρυπνούν... Υπάρχουν δύο αντι-ιικά φάρμακα COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της FIP και έχουν άδεια χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθηγήτρια Γκαν-Μουρ ανέφερε ότι παρόλο που είναι ακριβά, είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της ασθένειας και φαίνεται να λειτουργούν καλά στο νέο στέλεχος.
Λία Στεργίου

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή