Ευρεία κατά τόπους, αλλά και ελαφρώς αυξηµένη φαίνεται ότι είναι φέτος η διασπορά του ιού κοξάκι (coxsackie) σε µικρά παιδιά στη χώρα µας, σε νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθµούς, αλλά και σε δηµοτικά σχολεία, µε πιο πρόσφατο παράδειγµα την έξαρση των µικροεπιδηµιών οι οποίες έπληξαν τη Λάρισα και, λίγο νωρίτερα, τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυξηµένα είναι επίσης τα κρούσµατα που εµφανίζονται στην Αθήνα.

Επιδηµιολογικά στοιχεία για την πραγµατική διάδοση του ιού κοξάκι, όµως, δεν διαθέτουµε, καθώς πρόκειται για µια λοίµωξη η οποία δεν επιτηρείται από τον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ).

Την ίδια στιγµή, γρίπη και COVID-19 φαίνεται ότι µπερδεύουν πολλούς συνανθρώπους µας µε τα κοινά συµπτώµατά τους, µε τα τεστ να δίνουν τη µόνη έγκυρη απάντηση.

Η «Απογευµατινή» της Κυριακής καταγράφει τα διαφορετικά συµπτώµατα που εµφανίζουν οι λοιµώξεις του αναπνευστικού συστήµατος από τους ιούς κοξάκι και γρίπης, καθώς και τις κοινές ενδείξεις των λοιµώξεων COVID-19 και γρίπης, αλλά και εκείνα τα ανησυχητικά σηµάδια για τα οποία πρέπει να απευθυνθούµε αµέσως στον γιατρό.


Η γρίπη

Τα συµπτώµατα της γρίπης ξεκινούν, συνήθως, απότοµα και περιλαµβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των µυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιµο και βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά µπορεί να παρουσιάζουν συµπτώµατα στο γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εµέτους και διάρροια, ενώ στους ενήλικους τα συµπτώµατα αυτά είναι σπάνια. Τα συµπτώµατα αρχίζουν 1-4 ηµέρες µετά τη µόλυνση από τον ιό και διαρκούν 2-7 ηµέρες, ο βήχας, όµως, µπορεί να επιµείνει για αρκετό χρονικό διάστηµα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συµπτώµατα που, όταν εµφανιστούν στα παιδιά, πρέπει άµεσα να επικοινωνήσετε µε τον γιατρό σας. Αυτά είναι: υψηλός και παρατεταµένος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, µειωµένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασµοί, επανεµφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συµπτωµάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόµενη επιδείνωση υποκείµενου χρόνιου νοσήµατος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κ.λπ.). Οσον αφορά τους ενήλικους, τα συµπτώµατα για τα οποία θα πρέπει άµεσα να συµβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι: υψηλός και παρατεταµένος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθηµα πίεσης στο στήθος, λιποθυµικά επεισόδια, σύγχυση, πολλοί ή παρατεταµένοι έµετοι.


Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός κοξάκι

Ο ιός κοξάκι µεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ κάποια από τα συµπτώµατα που εµφανίζουν οι ασθενείς µοιάζουν µε εκείνα της ανεµοβλογιάς. Κάποια παιδιά, αλλά και ενήλικοι, µπορεί να µην εµφανίσουν ποτέ συµπτώµατα, αλλά να είναι ασυµπτωµατικοί φορείς του ιού και να τον µεταδίδουν στους διπλανούς τους. Σε περιπτώσεις, όµως, που οι ασθενείς εµφανίσουν συµπτώµατα, αυτά περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώµα, αίσθηµα κακουχίας, πονόλαιµο, ανορεξία, ναυτία, φλύκταινες στον λαιµό, τη γλώσσα, τα ούλα κ.α., κνησµώδη εξανθήµατα, συνήθως στις παλάµες και τα πέλµατα.

Ως σπάνιες επιπλοκές παρουσιάζεται αιµορραγική επιπεφυκίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η ιογενής µηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η περικαρδίτιδα και η µυοκαρδίτιδα. ∆εν υπάρχει εµβόλιο για την προστασία έναντι του ιού κοξάκι ούτε σχετικά αντιιικά φάρµακα. Ετσι, η θεραπεία αφορά την αντιµετώπιση των συµπτωµάτων που προκαλεί ο ιός. Συνεπώς, οι τρόποι αντιµετώπισης περιλαµβάνουν λήψη φαρµακευτικής αγωγής µε αναλγητικά και αντιπυρετικά, ενώ καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση όξινων ή/ και αλµυρών φαγητών, προκειµένου να µην ερεθίζουν τα στοµατικά έλκη. Η πρόληψη παίζει επίσης σηµαντικό ρόλο στην προστασία έναντι του ιού. Οι τρόποι να προστατευθεί κάποιος από τον ιό κοξάκι είναι:

  •  Συχνό και σχολαστικό πλύσιµο των χεριών.
  •  Συχνό καθάρισµα και απολύµανση των αντικειµένων και των επιφανειών µε τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί.
  • Αποφυγή αγγίγµατος του στόµατος, των µατιών, της µύτης και των αυτιών χωρίς προηγούµενο πλύσιµο των χεριών.
  • Αποφυγή συνάντησης µε άλλους ασθενείς. Ο χρόνος επώασης του ιού κοξάκι είναι συνήθως 3-5 ηµέρες, ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου 7-10 ηµέρες.

Κοινά σηµάδια COVID-19 και γρίπης

Τέλος, η λοίµωξη COVID-19 από τον νέο κορονοϊό και η λοίµωξη από τον ιό της γρίπης έχουν αρκετά κοινά σηµάδια και συµπτώµατα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, ξηρό λαιµό, καταρροή ή µπούκωµα στη µύτη, µυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, ναυτία ή έµετο, µε αυτά τα δύο να είναι πιο συνήθη στα παιδιά παρά στους ενήλικους. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι διαφορές µεταξύ των συµπτωµάτων της γρίπης και εκείνων της λοίµωξης COVID-19 είναι πολύ µικρές:

  •  Η λοίµωξη COVID-19 προκαλεί διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση, ο πυρετός δεν είναι συνήθως τόσο ψηλός, αλλά ο ασθενής µπορεί να έχει µόνο δέκατα.
  •  Η γρίπη φέρνει απότοµα υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση, σύνδροµο άλγους, πόνο στα κόκαλα.
  •  Η λοίµωξη COVID-19 εµφανίζει συµπτώµατα στο γαστρεντερικό σύστηµα, ειδικά στα παιδιά, µε στοµαχικές διαταραχές, διάρροιες κ.ά.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής