Περαιτέρω αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας κατά τη διάρκεια των χειµερινών µηνών, εξαιτίας της υψηλής κυκλοφορίας της γρίπης, του νέου κορονοϊού και άλλων ιικών και βακτηριακών παθογόνων του αναπνευστικού συστήµατος, προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) για τις χώρες-µέλη της Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση.

Διαβάστε ακόμα: Μαγιορκίνης: Έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κοροναϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση


Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με το επικαιροποιηµένο εµβόλιο κατά του νέου κορονοϊού

Τα αρνητικά αποτελέσµατα της χαµηλής εµβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσµού της χώρας µας µε το νέο, επικαιροποιηµένο εµβόλιο κατά του νέου κορονοϊού απειλούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους µέσα στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, καθώς οι συγχρωτισµοί καθίστανται ολοένα και πιο µαζικοί και πιο έντονοι, και µάλιστα σε κλειστούς χώρους.


Αύξηση εισαγωγών ασθενών µε COVID-19 στα νοσοκομεία

Ετσι, µε περίπου µόλις 150.000-200.000 συµπολίτες µας να έχουν λάβει το νέο, επικαιροποιηµένο εµβόλιο για τον νέο κορονοϊό, οι εισαγωγές ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ την εβδοµάδα που έληξε την Κυριακή 17 ∆εκεµβρίου σηµείωσαν αύξηση κατά 16,75%, η οποία ακολουθεί αντίστοιχη της τάξης του 18% την αµέσως προηγούµενη εβδοµάδα, η οποία έληξε την Κυριακή 10 ∆εκεµβρίου.

Συγκεκριµένα, στις 1.373 έφτασαν οι εισαγωγές ασθενών µε COVID-19 στο ΕΣΥ την εβδοµάδα που έληξε στις 17 ∆εκεµβρίου και ξεπέρασαν, µάλιστα, ακόµα και αυτές κατά την αντίστοιχη εβδοµάδα του 2022, έναντι των 1.176 την αµέσως προηγούµενη εβδοµάδα, η οποία έληξε στις 10 ∆εκεµβρίου.

Οι θάνατοι ασθενών µε COVID-19 έφτασαν τους 60 την εβδοµάδα που έληξε στις 17 ∆εκεµβρίου, έναντι των 48 την εβδοµάδα που έληξε στις 10 ∆εκεµβρίου, δηλαδή σηµείωσαν αύξηση κατά… 25%, ενώ οι διασωληνωµένοι ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 έφτασαν τους 62 στις 17 ∆εκεµβρίου έναντι των 59 την αµέσως προηγούµενη εβδοµάδα. Σηµειώνεται ότι οι θάνατοι ασθενών µε COVID-19 αφορούν πλέον στο σύνολό τους αποκλειστικά ηλικίες άνω των 55 ετών, και µάλιστα κυρίως τους άνω των 70 ετών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη αναφορά του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), σε παγκόσµιο επίπεδο, ο αριθµός των νέων κρουσµάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 52% την περίοδο των τελευταίων 28 ηµερών επιτήρησης, ενώ οι νέοι θάνατοι µειώθηκαν κατά 8% το ίδιο χρονικό διάστηµα.


Τι περιμένουν

Ετσι, αρχόµενη πίεση, ιδιαιτέρως στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε COVID-19, αναµένουν πλέον οι υγειονοµικές Αρχές της χώρας µας στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών που προβλέπεται να δηµιουργηθούν κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Βεβαίως, όταν κάνουµε λόγο για πίεση στις απλές κλίνες COVID-19, πρέπει να έχουµε κατά νου ότι, κατά τη διάρκεια του ∆εκεµβρίου του 2022, στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ αρµοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Αττικής οι νοσηλευόµενοι ασθενείς µε COVID-19 είχαν φτάσει περίπου τους 1.800, ενώ οι αντίστοιχοι φτάνουν σήµερα περίπου τους 780 και, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των υγειονοµικών Αρχών της χώρας µας, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το προσεχές χρονικό διάστηµα τους 900-1.000 στα νοσοκοµεία της εν λόγω Υ.ΠΕ.

Συνεπώς, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών», οι υγειονοµικές Αρχές δεν προτίθενται, τουλάχιστον προς το παρόν, να λάβουν έκτακτα µέτρα, όπως εκείνα που είχαν εφαρµοστεί τις προηγούµενες χρονιές στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθώς η αρχόµενη πίεση για αυξηµένες νοσηλείες ασθενών µε COVID-19 θεωρείται ως απολύτως ελεγχόµενη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά