Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε υψηλότερες δόσεις από τις συνιστώμενες μπορεί να προφυλάξει τους ηλικιωμένους από τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού που πολλαπλασιάζει έως και πέντε φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας δημοσιεύονται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Heart Journal.

Η σύνδεση της βιταμίνης D με την καρδιαγγειακή υγεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ερευνητικά η σύνδεση της βιταμίνης D, γνωστής και ως βιταμίνης του ήλιου, με την καρδιαγγειακή υγεία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας είχαν ήδη διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές νόσους και υπέρταση συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικά επίπεδα. Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε επίσης την αντίστροφη σχέση, επιβεβαιώνοντας ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D συνδέεται με σημαντικά μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η μελέτη Finnish Vitamin D Trial (FIND) και τα αποτελέσματά της

Στην τελευταία μελέτη με τίτλο "Finnish Vitamin D Trial (FIND)" που διεξήχθη την περίοδο 2012–2018, οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων. Για τη διεξαγωγή της έρευνας διαμορφώθηκε ένα δείγμα 2.495 συμμετεχόντων, αποτελούμενο από άνδρες 60 ετών και άνω και γυναίκες 65 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες:

  • Μία ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo)
  • Μία ομάδα που λάμβανε ημερησίως 40 μικρογραμμάρια (μg) ή 1.600 IU βιταμίνης D3
  • Μία ομάδα που λάμβανε ημερησίως 80μg (3.200 IU) βιταμίνης D3

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα το προσωπικό τους συμπλήρωμα βιταμίνης D, έως 20μg (800 IU) την ημέρα, ποσότητα που είχε οριστεί στην αρχή της μελέτης ως η συνιστώμενη δόση για αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της πειραματικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή τους και παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων επιλέχθηκε τυχαία για λεπτομερέστερες εξετάσεις και δείγματα αίματος.

Σημαντική μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Αναλύοντας τα δεδομένα σχετικά με τη νοσηρότητα και θνητότητα από τα εθνικά μητρώα υγείας της Φινλανδίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά 190 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συγκεκριμένα, 76 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 59 στην ομάδα των 40μg και 55 στην ομάδα των 80μg.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη του συμπληρώματος βιταμίνης D συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής: κατά 27% στην ομάδα των 40μg και κατά 32% στην ομάδα των 80μg. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο ποσοστό μειώθηκε στο 30% μετά τον αποκλεισμό 122 συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι λάμβαναν αντιαρρυθμικά φάρμακα.

Αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό

Στην υπο-ομάδα που υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις στην αρχή της μελέτης, η μέση αρχική συγκέντρωση καλσιδιόλης (25-υδρόξυβιταμίνη D3) στον ορό αίματος, ένας αξιόπιστος δείκτης της συγκέντρωσης βιταμίνης D στον οργανισμό, ήταν σχετικά υψηλή (75 nmol/l).

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης, η μέση συγκέντρωση βιταμίνης D είχε αυξηθεί σημαντικά:

  • Στα 100 nmol/l στην ομάδα των 40μg
  • Στα 120 nmol/l στην ομάδα των 80μg

Αντίθετα, στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στα επίπεδα της βιταμίνης D.

Συμπεράσματα και προτάσεις των ερευνητών

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D3 μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής στους ηλικιωμένους με γενικά καλή υγεία και επάρκεια σε βιταμίνη D. Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, ιδίως σε διαφορετικούς πληθυσμούς, για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Πηγές βιταμίνης D και συμπληρώματα

H βιταμίνη D περιέχεται φυσικά σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η πρόσληψή της μόνο μέσω της διατροφής συχνά δεν εγγυάται την επάρκειά της στον οργανισμό. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο, που αποτελεί την κύρια πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό, μπορεί να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.