Τρία δημοφιλή μπαχαρικά που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και τα φάρμακά σας
Οφέλη και κίνδυνοι
Ανακαλύψτε πώς η κανέλα, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σας και την υγεία σας - Συμβουλές για ασφαλή χρήση

Τρία δημοφιλή μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην κουζίνα, από γλυκά μέχρι κάρυ, μπορεί να καταστήσουν άχρηστα σωτήρια φάρμακα, σύμφωνα με ειδικούς. Η κανέλα, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ - που φημίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού - μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει διάφορα φάρμακα.
Διαβάστε: Το μπαχαρικό που καίει λίπος και αυξάνει τον μεταβολισμό
Η επίδραση των μπαχαρικών στα φάρμακά μας
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η κύρια ένωση της κανέλας, η κινναμαλδεΰδη, που δίνει στο μπαχαρικό τη μοναδική του μυρωδιά και γεύση, ενεργοποιεί υποδοχείς που προκαλούν την ταχύτερη επεξεργασία των φαρμάκων από τον οργανισμό, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Ενώ όσοι προσθέτουν λίγη κανέλα στο πρωινό τους είναι ασφαλείς, τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα κανέλας ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο. «Η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία απομάκρυνση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από το σώμα, με αποτέλεσμα το φάρμακο να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό», εξήγησε η επιστήμονας Σαμπάνα Καν.
Κανέλα και υγεία: Οφέλη και κίνδυνοι
Μελέτες έχουν δείξει ότι για ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, ο ταχύς μεταβολισμός που προκαλείται από την κανέλα μπορεί να επιδεινώσει τη δράση του φαρμάκου. Στην περίπτωση της ασπιρίνης και της βαρφαρίνης, αυτό σημαίνει κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρας αιμορραγίας, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Ντίπα Καμντάρ, φαρμακοποιό από το Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον. Οι ειδικοί τονίζουν πλέον ότι έχει σημασία και το είδος της κανέλας. Η «αληθινή» κανέλα, μια ακριβότερη εκδοχή του μπαχαρικού με προέλευση από τη Σρι Λάνκα, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία:
- Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Ο φλοιός κανέλας, ωστόσο, που συνήθως βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε υψηλές δόσεις.

Κουρκουμάς: Το χρυσό μπαχαρικό με παρενέργειες
Ένα άλλο βασικό μπαχαρικό με δυσμενείς παρενέργειες είναι ο κουρκουμάς, που έχει προηγουμένως συνδεθεί με ηπατική ανεπάρκεια. Ο κουρκουμάς επαινείται εδώ και πολύ καιρό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, από ροφήματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέχρι κάρυ. «Υπάρχουν στοιχεία ότι η κουρκουμίνη [το ενεργό συστατικό του κουρκουμά] μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο μεταβολισμού ορισμένων φαρμάκων παρεμβαίνοντας στα ηπατικά ένζυμα [που επεξεργάζονται τα φάρμακα]», εξήγησε η Καθηγήτρια Καμντάρ. Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση που υπάρχει φυσικά στον κουρκουμά, δίνοντάς του το έντονο κίτρινο χρώμα του.

Αλληλεπιδράσεις κουρκουμά με φάρμακα
Η Καθηγήτρια Καμντάρ συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε δυνητικά να αλληλεπιδράσει με αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την πίεση του αίματος, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και ορισμένα αντιβιοτικά».
Σε ακραίες περιπτώσεις, υψηλές δόσεις κουρκουμίνης που λαμβάνονται με μαύρο πιπέρι — το οποίο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το μπαχαρικό — έχουν συνδεθεί με σοβαρή ηπατική βλάβη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine, ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ηπατικής βλάβης που σχετίζονται με τον κουρκουμά και καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2022. Ανακάλυψαν 10 περιπτώσεις ηπατικής βλάβης που προκλήθηκαν από το μπαχαρικό. Πέντε άτομα νοσηλεύτηκαν και ένα άτομο πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Η περίπτωση θανάτου από κουρκουμά
Μια γυναίκα 62 ετών χωρίς ιστορικό ηπατικής νόσου έπαιρνε εκχύλισμα ρίζας κουρκουμά για την αρθρίτιδά της. Έπαιρνε επίσης τραμαδόλη (ένα ισχυρό παυσίπονο), αποσυμφορητικό για τις αλλεργίες της και άλλες πολυβιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ και της βιταμίνης D. Ανέπτυξε κόπωση και ναυτία ακολουθούμενη από ίκτερο, αφού έπαιρνε κουρκουμά μία φορά την ημέρα για 14 μήνες. Σταμάτησε τη λήψη του συμπληρώματος, αλλά τα συμπτώματά της δεν βελτιώθηκαν και εντάχθηκε στη λίστα για μεταμόσχευση ήπατος. Πέθανε μέσα σε πέντε εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηπατική ανεπάρκεια πιθανότατα προκλήθηκε από τον κουρκουμά, ο οποίος θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τα άλλα φάρμακα που έπαιρνε.
Τζίντζερ: Οφέλη και προειδοποιήσεις για την υγεία
Το τζίντζερ είναι ένα άλλο κοινό μπαχαρικό που επαινείται για τις αντιναυτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Ωστόσο, η Καθηγήτρια Καμντάρ προειδοποιεί ότι οι ενεργές ενώσεις του θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στην ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται φάρμακα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι υψηλές δόσεις τζίντζερ μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνοντας δυνητικά την επίδραση των φαρμάκων για τον διαβήτη, με κίνδυνο θανατηφόρας υπογλυκαιμίας. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να δράσει ως ήπιο αντιπηκτικό, πρόσθεσε η Δρ. Καμντάρ.

Συστάσεις για ασφαλή χρήση μπαχαρικών
Η Δρ. Καμντάρ συνιστά: «Αν παίρνετε φάρμακα, ειδικά αντιπηκτικά, φάρμακα για τον διαβήτη ή χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αξίζει να συζητήσετε σύντομα με τους γιατρούς ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φυτικό συμπλήρωμα». «Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η χρήση μπαχαρικών σε τυπικές μαγειρικές ποσότητες είναι ασφαλής. Οπότε προχωρήστε: πασπαλίστε, τσιμπήστε ή προσθέστε λίγο – απλώς να έχετε υπόψη τι υπάρχει στο φαρμακείο σας – και να είστε προσεκτικοί με τη λήψη οποιουδήποτε φυτικού συμπληρώματος σε υψηλές δόσεις». Σύμφωνα με το NHS, περίπου 350.000 άτομα λαμβάνουν αντιπηκτικά κάθε χρόνο, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους που παίρνουν αυτό το φάρμακο μαζί με φυτικά συμπληρώματα σε κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρας αιμορραγίας.
Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν αντιπηκτικά αναμένεται να αυξηθεί, μετά από μια μεγάλη πρωτοβουλία του NHS για ταχεία επέκταση της χρήσης τους για την πρόληψη θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η Δρ. Καμντάρ προειδοποιεί ότι η λήψη αυτών των μπαχαρικών σε υψηλές δόσεις σε τακτική βάση παράλληλα με αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούσε να έχει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.