Το πιο συχνό διακοσμητικό λάθος που κάνουμε με τα χαλιά είναι ότι συνήθως επιλέγουμε ένα χαλί που είναι πολύ μικρό για τον χώρο.

Το χαλί είναι το διακοσμητικό στοιχείο που οριοθετεί έναν χώρο και ταυτόχρονα ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα έπιπλα μεταξύ τους. Μερικές φορές το να βρεις το τέλειο μέγεθος χαλιού για τον χώρο σου είναι δύσκολο και το να ζητήσεις να σου κατασκευάσουν ειδική διάσταση δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που ταιριάζουν στα περισσότερα δωμάτια:

Άφησε τουλάχιστον 20 εκατοστά ανάμεσα στις άκρες του χαλιού και τους τοίχους ή τα ντουλάπια της κουζίνας, μην τοποθετείς τα πόδια των επίπλων κάτω απο το χαλί σε σημεία συχνής διέλευσης όπως η είσοδος και οι διάδρομοι.

Γενικά άφησε τον χώρο να υπαγορεύσει το σωστό μέγεθος του χαλιού.

Στο σαλόνι η πρώτη επιλογή είναι όλα τα πόδια των επίπλων του σαλονιού (των καναπέδων και των πολυθρόνων) να πατάνε πάνω στο χαλί. Το προτεινόμενο μέγεθος χαλιού για να συμβαίνει αυτό σε ένα μέσο σαλόνι είναι τουλάχιστον 2 επί 2,5 μέτρα.

Σε ένα μικρότερο σαλόνι, μπορείς να έχεις μόνο τα μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω στο χαλί. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν η πλάτη του καναπέ ακουμπάει σε τοίχο. Εκεί συνήθως ένα χαλί απο 1,50 x 2 μέτρα θα σε καλύψει.

Τέλος, θα μπορούσες να επιλέξεις να έχεις μόνο το τραπεζάκι του καφέ πάνω στο χαλί και να αφήσεις όλα τα έπιπλα του σαλονιού εκτός. Αν και όπως αναφέραμε πριν αυτό είναι το νούμερο ένα λάθος που παρατηρούν οι διακοσμητές, αφού τα μικρά χαλιά μπορούν να κάνουν το σαλόνι σου να δείχνει ακόμα μικρότερο.