Οι γάτες ξεχωρίζουν την φωνή του ιδιοκτήτη τους και είναι πλάσματα που δένονται με τους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ναντέρ στο Παρίσι.
Κάθε «γατο-γονιός» γνωρίζει ότι για να κερδίσει την προσοχή του κατοικίδιού του είναι προτιμότερο να του μιλήσει... τραγουδιστά. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι γάτες οφείλουν να συνηθίσουν τον τόνο της φωνής των ιδιοκτητών τους ώστε να μπορούν να διακρίνουν όταν τους μιλάνε εκείνοι, ξεχωρίζοντας τους από τους άλλους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν απευθύνονται σε ζώα και βρέφη, υψώνουν τον τόνο της φωνής τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν πιο τραγουδιστό τόνο. Παρόλο που προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι η χρήση του συγκεκριμένου τόνου είναι πιο αποτελεσματική για να κερδίζει την προσοχή των σκύλων, λίγα ήταν γνωστά για το πώς οι γάτες ανταποκρίνονταν σε αυτή την συμπεριφορά.

Η έρευνα

Η Charlotte de Mouzon και φοιτητές του Πανεπιστημίου Ναντέρ στο Παρίσι παρατήρησαν πώς 16 γάτες ανταποκρίνονται ακούγοντας ηχογραφημένες φράσεις από τους ιδιοκτήτες τους και πως ανταποκρίνονται όταν τις ακούνε από κάποιον άγνωστο. Θέλανε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως το κούνημα της ουράς ή των αυτιών, ή εάν με το άκουσμα της φωνής θα σταματούσαν αυτό που έκαναν ή εάν θα υπήρχε οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά που θα μαρτυρούσε ότι η φωνή είχε κερδίσει την προσοχή τους.

Μέσα από την έρευνα, ανακάλυψαν ότι οι γάτες δεν ανταποκρίνονταν όταν ένας ξένος φωνάζει το όνομα τους, αλλά μόνο όταν το κάνει ο ιδιοκτήτης τους. 10 από τις 16 γάτες του πειράματος άλλαξαν τη συμπεριφορά τους με τρόπο που υποδεικνύει αυξημένη προσοχή, όταν άκουγαν την φωνή του ιδιοκτήτη τους. Ακόμα, οι γάτες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν οι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούσαν έναν τόνο με τον οποίο συνήθιζαν να τους απευθύνονται – αλλά όχι όταν ένας άγνωστος χρησιμοποιούσε τον ίδιο τόνο, ή όταν ο ιδιοκτήτης τους χρησιμοποιούσε τις ίδιες φράσεις αλλά με διαφορετικό τόνο.
gata5


Σημαντικές οι διαπροσωπικές σχέσεις για τις γάτες

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Animal Cognition, επισημαίνει ότι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς οι γάτες με τους ανθρώπους οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι απαραίτητες.

Σύμφωνα με την de Mouzon, για ένα μεγάλο διάστημα υπήρχε η αντίληψη ότι οι γάτες αποτελούν πολύ ανεξάρτητα πλάσματα, ότι ενδιαφέρονται μόνο για το φαγητό και την στέγη που τους προσφέρουν οι άνθρωποι, αλλά το γεγονός ότι αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο απέναντι στους ιδιοκτήτες τους επιβεβαιώνει ότι τελικά είναι πλάσματα τα οποία δένονται.

gata4

Οι γάτες είναι ευαίσθητες και επικοινωνιακές 


Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες και επικοινωνιακές.

Πιθανότατα, η σχέση λειτουργεί και με τους δύο τρόπους, καθώς στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες γουργουρίζουν διαφορετικά όταν προσπαθούν να ζητήσουν τροφή από τους ιδιοκτήτες τους, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με όταν τις χαϊδεύουν - και με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι μπόρεσαν να διακρίνουν ποια γουργουρίσματα είναι επείγοντα και ποια όχι.

Το  γεγονός ότι οι γάτες φαίνεται να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες που λαμβάνουν είναι πολύ ενδιαφέρον, λέει ο  Roger Tabor, ένας βιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “100 Ways to Understand Your Cat”. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι αρκετές φορές δεν ακούνε τι τους λένε οι συνομιλητές τους επειδή είναι συγκεντρωμένοι σε κάτι το οποίο είναι πιο σημαντικό για εκείνους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γάτες φιλτράρουν με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι όμως παράξενο, διότι κάποια πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλα και το αντίστροφο».

Έχοντας αυτά τα ευρήματα, η de Mouzon ανέφερε ότι όσοι έχουν για κατοικίδιο γάτες δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο τους μιλούν, επισημαίνοντας ότι και εκείνη μιλάει στις γάτες τις σαν να είναι παιδιά και εκείνες ανταποκρίνονται. «Πολλές φορές οι άνθρωποι ντρέπονται να το παραδεχτούν αλλά πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει στο να ενισχυθεί το δέσιμο ανάμεσα στις γάτες και τους ιδιοκτήτες τους. Κατανοούν ότι τους δείχνουμε την προσοχή μας».

Με πληροφορίες από The Guardian