Είναι γνωστό ότι η ύπαρξη ενός κύκλου καλών φίλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, ο σύμβουλος και ψυχοθεραπευτής Adrian Wilson-Smith λέει ότι βλέπει πολλούς άνδρες άνω των 40 ετών «που δεν αισθάνονται καμία ανάγκη για πραγματικές φιλίες».

 Βασιζόμενος στον Αριστοτέλη, χωρίζει τις μη σεξουαλικές σχέσεις σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: λειτουργικές, διασκεδαστικές και ανθεκτικές.

 «Υπάρχουν πολλοί άνδρες που έχουν λειτουργικές σχέσεις με άλλους άνδρες - γνωρίζω αυτόν τον τύπο επειδή μπορεί να με βοηθήσει με την επιχειρηματική μου ιδέα. Ή διασκεδάζουν - αυτοί είναι οι τύποι με τους οποίους βγαίνω για ένα ποτό. Αλλά οι μόνιμες φιλίες, οι φιλίες που παρατηρούνται συχνά μεταξύ γυναικών, δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι άνδρες άνω των 40 βλέπουν την ανάγκη να έχουν»., αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής Wilson-Smith.

 Οι γυναίκες φαίνεται να υπερτερούν έναντι των ανδρών

 Η φιλία, όπως φαίνεται, είναι άλλος ένας τομέας της ζωής στον οποίο οι γυναίκες φαίνεται να υπερτερούν έναντι των ανδρών. Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Richard Reeves "Of Boys and Men", οι άνδρες δυσκολεύονται σχεδόν σε όλα περισσότερο από τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί το να κερδίζουν χρήματα και να κυβερνούν τον κόσμο.

 Αν όλα αυτά φαίνονται σαν μια αναχρονιστικά έμφυλη άποψη για τις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει πληθώρα μελετών συμπεριφοράς, σχεδόν όλες επικεντρωμένες σε ετεροκανονικά υποκείμενα, που δείχνουν ότι οι γυναίκες συνάπτουν και διατηρούν φιλίες με αισθητά διαφορετικούς τρόπους από τους άνδρες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, τείνουν περισσότερο να έχουν κολλητούς φίλους και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κοινωνικοποιούνται σε ομάδες, έχοντας παρέες.

 Αυτό που η έρευνα δείχνει απερίφραστα είναι ότι, όπως το θέτει ο Wilson-Smith, «οι περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι άνδρες περιμένουν από τις συντρόφους τους να οργανώνουν την κοινωνικοποίηση τους».

friends__2_

 Ο Wilson-Smith αποδίδει την ανδρική κοινωνική παθητικότητα στην έλλειψη συναισθηματικής δέσμευσης και στην ενασχόληση με άλλες πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, τα χρήματα και ο αθλητισμός.

 Η φιλία είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα, αλλά ο ρόλος της στη σύγχρονη ζωή έχει γίνει όλο και πιο σημαντικός καθώς οι παραδοσιακές υποχρεώσεις προς την οικογένεια έχουν ξεθωριάσει ή εξαφανιστεί. Σε αντίθεση με αυτές τις σχέσεις, η φιλία επιλέγεται ελεύθερα. Είναι μια πράξη ατομικής βούλησης που μπορεί να επιβεβαιώσει την αξία ενός ατόμου. Οι άνθρωποι με πολλούς φίλους, άλλωστε, θεωρούνται κοινωνικά επιτυχημένοι. Αλλά οι φιλίες μπορούν να τερματιστούν ελεύθερα, πράγμα που μπορεί να φανεί σαν μια καταδικαστική κρίση χαρακτήρα, μια έντονα προσωπική απόρριψη.

friends3

 Πώς τα «Φιλαράκια» επηρέασαν τις αντιλήψεις για την φιλία

 Πολιτισμικά, η αντίληψή μας για τη φιλία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μια τηλεοπτική κωμική σειρά που ξεκίνησε το 1994 και κατάφερε να συνδέσει μια ομάδα φίλων με ένα είδος υποκατάστατης οικογένειας. Η σειρά Friends που συνεχίστηκε για 10 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που οι χαρακτήρες άρχισαν να ζευγαρώνουν, να κάνουν οι ίδιοι οικογένειες ώσπου η «μαγική κόλλα» που κρατούσε αυτούς και την κωμωδία ενωμένους «ξεκόλλησε», έκανε τους ανθρώπους να πιστέψουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην αξία της φιλίας.

friendss

Ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες φιλίες μπορούν να μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αναποδιές και αποτελούν προπύργιο κατά της ψυχικής ασθένειας. Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους πρωταγωνιστές των Friends - ο Matthew Perry, που υποδύθηκε τον Chandler Bing - δηλώνει στα νέα του απομνημονεύματα ότι ενώ η φήμη τον οδήγησε στα ναρκωτικά και στη δυστυχία, αυτό που τον έσωσε αρκετές φορές από τον θάνατο ήταν οι φιλίες που έκανε στη σειρά.

 Συγκρίνει την υποστήριξη των φίλων με εκείνη που προσφέρουν οι πιγκουίνοι που περιβάλλουν έναν τραυματισμένο πιγκουίνο και τον στηρίζουν μέχρι να μπορέσει να περπατήσει μόνος του. «Κάπως έτσι έκαναν οι ηθοποιοί για μένα», είπε χαρακτηριστικά ο Perry.

 Με πληροφορίες από The Guardian