Μπροστά στις ανεξάντλητες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή επανάσταση που έχει επιφέρει η A.I. (Τεχνητή Νοηµοσύνη - Artificial Intelligence), εδώ και αρκετό καιρό γίνεται µια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από αυτό που µπορούµε να ονοµάσουµε «τεχνολογία πένθους», καθώς δεν είναι λίγες πλέον οι εταιρείες -κυρίως στις ΗΠΑ- που αναζητούν τρόπους µέσω της Τεχνητής Νοηµοσύνης να «µιλάµε» µε ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Μία από τις πιο γνωστές εφαρµογές αυτής της τεχνολογίας φαίνεται να είναι η HereAfter A.I., που διχάζει µε τις δυνατότητες που προσφέρει. «Η HereAfter A.I. είναι µια εφαρµογή Τεχνητής Νοηµοσύνης που εστιάζει στη διατήρηση της κληρονοµιάς και τη διατήρηση ζωντανών των αναµνήσεων αγαπηµένων προσώπων», λέει ο ειδικός σε θέµατα τεχνολογίας και ∆ιαδικτύου, πρόεδρος στο «Internet Now» και σύµβουλος Ψυχικής Υγείας V.R. Therapy, Νίκος Βασιλάκος, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή». «Ο χρήστης ηχογραφεί συνεντεύξεις, µοιραζόµενος ιστορίες για την παιδική του ηλικία, τις σχέσεις, τις εµπειρίες, την προσωπικότητα και πολλά άλλα» εξηγεί ο κ. Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόµα και δυνατότητες αποθήκευσης και οργάνωσης φωτογραφιών µε λεζάντες και περιγραφές, αλλά και δηµιουργίας µηνυµάτων για γενέθλια και επετείους.

Ρεαλιστική ατµόσφαιρα

Με την εν λόγω εφαρµογή, οι µελλοντικές γενιές έχουν τη δυνατότητα να «µιλήσουν» µε τον χρήστη µέσω προκαθορισµένων ερωτήσεων και απαντήσεων. «Μπορούν να αναζητήσουν ιστορίες, φωτογραφίες και µηνύµατα µε βάση λέξεις-κλειδιά ή χρονολογία» και όλες αυτές τις αναµνήσεις µπορούν επίσης να τις µοιραστούν µε την οικογένεια και τους φίλους τους, όπως αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο κ. Βασιλάκος.

«Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει φωνή, ύφος και τόνο για να αντικατοπτρίζεται η προσωπικότητά του. Μπορεί επίσης να δηµιουργήσει 3D avatar ή εικονικό περιβάλλον για ρεαλιστική εµπειρία, ακόµα και να επιλέξει µουσική υπόκρουση για να δηµιουργήσει ατµόσφαιρα» προσθέτει. Οπως εξηγεί ο ειδικός σε θέµατα τεχνολογίας και ∆ιαδικτύου, «συνδυάζοντας φωνή, φωτογραφίες, ιστορίες και µηνύµατα, δηµιουργείται µια ολοκληρωµένη εικόνα του χρήστη. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη χρησιµοποιείται για την προσοµοίωση της προσωπικότητας και του τρόπου σκέψης του χρήστη». Αναφέρει δε ότι η εικονική πραγµατικότητα µπορεί να ενσωµατωθεί για µία πιο αλληλεπιδραστική εµπειρία. «Η HereAfter A.I. λαµβάνει υπόψη ηθικά ζητήµατα, όπως η αυθεντικότητα, η ιδιωτικότητα και η πιθανή κακή χρήση της τεχνολογίας», σηµειώνει ο κ. Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι η ρεαλιστική απεικόνιση εξαρτάται από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τα προσωπικά δεδοµένα...

Εκτός όµως από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρονται, ο κ. Βασιλάκος εστιάζει και στο γεγονός ότι η εφαρµογή αξιοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα. «Η HereAfter A.I. συλλέγει και αποθηκεύει ιστορίες, φωτογραφίες και φωνητικές καταγραφές. Η διαχείριση και η προστασία αυτών των δεδοµένων εγείρει ανησυχίες» λέει χαρακτηριστικά, επισηµαίνοντας ότι είναι σηµαντικό να υπάρχει πλήρης ενηµέρωση για τις δυνατότητες, τους περιορισµούς και τους κινδύνους της εφαρµογής. «Η συγκατάθεση του χρήστη είναι απαραίτητη για τη συλλογή και χρήση των προσωπικών δεδοµένων», όπως αναφέρει ο ειδικός σε θέµατα τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι «ο χρήστης οφείλει να έχει πρόσβαση και έλεγχο στα δεδοµένα που έχει καταχωρίσει».

Διαβάστε ακόμα: Γνωστή καλλιτέχνις θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα παντρευτεί ολόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Η εµφάνιση αυτής της εφαρµογής έχει ανοίξει µια µεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, µε κάποιους να υποστηρίζουν ότι µπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της απώλειας ενός αγαπηµένου µας προσώπου και να προσφέρει παρηγοριά. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό µια τέτοια εφαρµογή της Τεχνητής Νοηµοσύνης να δηµιουργήσει και ανάµικτα συναισθήµατα στους χρήστες. «Η HereAfter A.I. µπορεί να προσφέρει βοήθεια στη διαχείριση της απώλειας» δηλώνει στην «Κυριακάτικη Α» ο κ. Βασιλάκος, εξηγώντας ότι η εφαρµογή βοηθάει στο να διατηρηθούν ζωντανές αναµνήσεις αγαπηµένων µας προσώπων µειώνοντας το αίσθηµα της απώλειας. «Η ‘‘επικοινωνία’’ µε τον θανόντα µέσω προκαθορισµένων ερωτήσεων και απαντήσεων µπορεί να φέρει παρηγοριά και να διευκολύνει την επεξεργασία του πένθους. Η καταγραφή ιστοριών και η οργάνωση φωτογραφιών µπορεί να αποτελέσει µια θεραπευτική διαδικασία για τον χρήστη» προσθέτει. Ο κ. Βασιλάκος τονίζει µάλιστα ότι η HereAfter A.I. «δεν υποκαθιστά την επαγγελµατική ψυχολογική υποστήριξη σε περίπλοκες περιπτώσεις πένθους».

…και οι κίνδυνοι

O κ. Βασιλάκος σηµειώνει επίσης ότι η εν λόγω εφαρµογή φέρει και πιθανούς κινδύνους. «Η υπερβολική χρήση της µπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από την τεχνητή ‘‘παρουσία’’ του αγαπηµένου προσώπου, παρεµποδίζοντας την υγιή επεξεργασία του πένθους», όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ρεαλιστική απεικόνιση του θανόντος µπορεί να «θολώσει» τα όρια µεταξύ πραγµατικότητας και Τεχνητής Νοηµοσύνης, δηµιουργώντας ακόµα και ψευδαισθήσεις ή εντείνοντας το αίσθηµα της απώλειας.

«Η HereAfter A.I. οφείλει να ενηµερώνει τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους» δηλώνει στην «Κυριακάτικη Α» ο ειδικός σε θέµατα τεχνολογίας και σύµβουλος Ψυχικής Υγείας, υπογραµµίζοντας ότι «η χρήση της εφαρµογής πρέπει να γίνεται µε µέτρο και σε συνδυασµό µε άλλες µορφές υποστήριξης». «Η HereAfter A.I. αποτελεί µια καινοτόµο προσέγγιση στη διαχείριση της απώλειας, µε δυνατότητες να προσφέρει παρηγοριά και υποστήριξη. Αξίζει να αξιοποιηθεί µε προσοχή, λαµβάνοντας υπόψη τις ατοµικές ανάγκες και τους πιθανούς κινδύνους. Η HereAfter A.I. δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά µπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιµο εργαλείο στην επεξεργασία του πένθους», καταλήγει.