Αυτά δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων - Τα λάθη που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα
Οδηγός ασφάλειας
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πρακτικός, αλλά όχι για όλα τα τρόφιμα και σκεύη

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μια από τις πιο πρακτικές συσκευές στην κουζίνα, καθώς ζεσταίνει, ξεπαγώνει και ετοιμάζει γρήγορα μικρά γεύματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα ή τα σκεύη είναι κατάλληλα να μπουν μέσα. Κάποια μπορεί να προκαλέσουν ακαταστασία, άλλα να βλάψουν την υγεία σου και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν ακόμη και σε πυρκαγιά. Για να τα αποφύγεις, δες ποια πρέπει να μένουν εκτός.
Διαβάστε: Tρία φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων
Στον φούρνο μικροκυμάτων οι πιπεριές απελευθερώνουν καψαϊκίνη - την ουσία που τις κάνει καυτερές. Οι ατμοί της λειτουργούν όπως το σπρέι πιπεριού και μπορεί να προκαλέσουν έντονο κάψιμο στα μάτια και τον λαιμό. Καλύτερα να αποφύγεις εντελώς να τις ζεστάνεις εκεί. Η μαγιονέζα δεν πρέπει να θερμαίνεται, ούτε μόνη της ούτε μέσα σε πιάτα, αφού η θέρμανση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Ντομάτες, λουκάνικα ή οποιοδήποτε φαγητό με σφιχτό «κέλυφος» είναι επίσης απαγορευμένο. Όταν θερμανθούν, το περίβλημα είναι πιθανό να σκάσει, λόγω της πίεσης, με αποτέλεσμα να γίνει μία μίνι έκρηξη μέσα στον φούρνο.
Δεν πρέπει ποτέ να βάζεις μεταλλικά σκεύη, αλουμινόχαρτο, μαχαιροπίρουνα, αλλά και πορσελάνινα πιάτα ή αντικείμενα με επιχρύσωση στον φούρνο μικροκυμάτων, αφού όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και φωτιά.
Παρότι οι περισσότεροι βάζουμε τα πλαστικά ταπεράκια που έχουμε μαζί μας για το lunch break στο γραφείο στον φούρνο μικροκυμάτων, με τη θέρμανση αυτά συνήθως απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες ενσωματώνονται στο φαγητό και καταλήγουν στον οργανισμό μας. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι πάντα τα γυάλινα σκεύη. Όμως αν σε βολεύουν τα πλαστικά, φρόντιζε να επιλέγεις όσα έχουν την ένδειξη «microwave safe».
Διαβάστε: Tρία φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων