Ο ανήσυχος ύπνος πιθανόν να είναι σύμπτωμα μελλοντικών, σοβαρών ασθενειών του εγκεφάλου, υποστηρίζουν επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι όσοι τινάζονται, κλοτσούν, γελούν ή φωνάζουν, όταν κοιμούνται, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια ή νόσο του Πάρκινσον. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία εξέτασαν ασθενείς με τη λεγόμενη διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο (RBD).

Πρόκειται για μια πάθηση στην οποία το άτομο είναι πολύ δραστήριο κατά τη φάση REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), αντιδρώντας στα όνειρά του με νευρικές ή και βίαιες κινήσεις καθώς και με ομιλία ή φωνές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, παραμένουμε ακίνητοι κατά τη φάση REM του ύπνου, η οποία συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη νύχτα και καταλαμβάνει συνολικά περίπου το 20% του χρόνου που περνάμε κοιμισμένοι.

Ομως, η πάθηση RBD ωθεί τους ασθενείς να παραμένουν σωματικά δραστήριοι κατά τη φάση REM του ύπνου, αντί να βιώνουν τη φυσιολογική προσωρινή παράλυση (ονομάζεται επίσημα ατονία) των άκρων τους. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν στον εγκέφαλό τους έλλειψη ντοπαμίνης και φλεγμονή.

Η νόσος Πάρκινσον είναι γνωστό ότι οφείλεται σε βλάβη στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, ενώ συνδέεται επίσης και με τις εγκεφαλικές βλάβες που χαρακτηρίζουν διάφορες μορφές άνοιας. «Οι ασθενείς με RBD παρουσιάζουν φλεγμονές στην περιοχή του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κύτταρα που παράγουν την ντοπαμίνη» εξηγούν οι επικεφαλής της νέας μελέτης.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν την ύπαρξη φλεγμονής στον εγκέφαλο ανθρώπων που έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άνοια. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ύπνος χωρίζεται σε κύκλους, που, αν διαταραχθούν, προκαλούν κακή διάθεση και κόπωση.

Για έναν καλό, ποιοτικό ύπνο θα πρέπει να ακολουθούμε πέντε με έξι κύκλους στη διάρκεια της νύχτας, που διαρκούν ο καθένας 90 λεπτά. Για παράδειγμα, αν πρέπει να σηκωθούμε στις 06.30 το πρωί, θα πρέπει να κοιμηθούμε είτε στις 21.15 ή στις 22.45.