«Πολεμικό» είναι το κλίμα στη Βρετανία, όπου η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή, ώστε να μην αμφισβητηθεί το άτακτο Brexit, προκάλεσε σάλο.

Στο «στρατόπεδο» του πρωθυπουργού διακινούν το αφήγημα ότι εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξει τελικά μια καλύτερη πρόταση «διαζυγίου».

Ο ίδιος ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα τα λένε δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» το γνωστό backstop στην Βόρειο Ιρλανδία.

Το backstop εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Λονδίνο. Η συμφωνία της τέως πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες προέβλεπε ότι στη Βόρειο Ιρλανδία θα διατηρείτο ένα καθεστώς τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Και αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης περιοχής, της ιστορίας και των σχέσεων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.  

Στη συνέχεια, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα καλούνταν σε διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση των εμπορικών σχέσεων της Β.Ιρλανδίας με την ΕΕ. Και αν δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα από αυτή τη διαπραγμάτευση (σε βάθος χρόνου), θα έμπαιναν σύνορα (backstop), δεδομένου ότι η Βόρειος Ιρλανδία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Τζόνσον επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι δουλεύει για νέα συμφωνία με την ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά από τις πρόσφατες επαφές του με Μέρκελ και Μακρόν φάνηκε ξεκάθαρα ότι στις Βρυξέλλες δεν έχουν κάτι άλλο να πουν.

Αρκετοί στις Βρυξέλλες θεωρούν απίθανο να αλλάξει κάτι στις 60 περίπου μέρες που απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου. Ο λόγος: Δεν υπάρχει χρόνος.

Ο δε Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ που έφερε εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη: «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της και των επιχειρήσεων, όπως και τις συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην Ιρλανδία. Είναι χρέος και ευθύνη μας.»


Όμως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να πείσει τους βουλευτές του ότι «το παλεύει», ώστε στις ελάχιστες μέρες που θα μείνει ανοικτή η Βουλή των Κοινοτήτων (3-10 Σεπτεμβρίου) να μην υπάρξουν διαρροές από το κόμμα του προς το στρατόπεδο της Αντιπολίτευσης.

Η Αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση στη Βουλή από την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται η κατάθεση αιτήματος για έκτακτη συζήτηση με στόχο να περάσει ψήφισμα που θα δεσμεύει τον Τζόνσον να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα παράταση. Στο τραπέζι είναι ακόμα και η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για τον Τζόνσον είναι η απόφαση βουλευτών από τη Σκωτία να προσφύγουν στα Δικαστήρια της Σκωτίας, θεωρώντας αντισυνταγματική την απόφαση αναστολής λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια με κυριότερο να υιοθετηθεί τελικά ψήφισμα που θα καλεί την κυβέρνηση Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός μελετά ακόμα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εκεί κοντά στην κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.