Να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό κάλεσε την Τουρκία ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νιλς Άνεν, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα.

 Χρειάζονται πρακτικές λύσεις προκειμένου να προχωρήσει και να βελτιωθεί η συνεργασία στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής, «αλλά και η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Άνεν, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι καμία χώρα δεν δείχνει τόση κατανόηση για την δύσκολη κατάσταση στην Τουρκία. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε και να μας εκβιάζουν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει επιπλέον χρήματα προκειμένου να υλοποιήσει κεντρικά προγράμματα για τους πρόσφυγες. Όπως επισήμανε, από τα υπεσχημένα έξι δισεκατομμύρια, τα περισσότερα έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, χρησιμοποιηθεί.

  

«Για σημαντικά έργα χρειαζόμαστε και τα ανάλογα χρήματα», δήλωσε ο κ. 'Ανεν και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην κατανομή των βαρών με το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί. «Αντίθετα προς κάποιους ισχυρισμούς, η συμφωνία με την Τουρκία εφαρμόζεται», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ