Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να γιορτάσουν την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία επί 12 χρόνια.
Ένα περιχαρές πλήθος γέμισε την πλατεία Ράμπιν, στο κέντρο του Τελ-Αβίβ, για να γιορτάσει την αλλαγή της κυβέρνησης που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με μικρή πλειοψηφία 60 βουλευτών υπέρ του νέου συνασπισμού, έναντι 59 που καταψήφισαν.

Οι πολίτες είχαν μαζί τους σημαίες του Ισραήλ ενώ μέσω της τεχνολογίας των «κανονιών» η πλατεία γέμισε με σαπουναδες. Την ίδια ώρα άφθονοι πολίτες πανηγύριζαν την αποχώρηση Νετανιάχου από την εξουσία.

παν1

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ δήλωνε λίγο πριν η κυβέρνησή του λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης: «Είμαστε εδώ στο όνομα του καλού και προκειμένου να δουλέψουμε. Και πείτε σε όσους σκοπεύουν να γιορτάσουν απόψε, να μην χορεύουν πάνω στον πόνο άλλων. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε ένας λαός», πρόσθεσε.
παν2

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.
παν3

Τραγουδώντας «Bibi ciao», παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι των Ιταλών παρτιζάνων Bella Ciao, περίπου 2.000 Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν και το βράδυ του Σαββάτου, στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν τη «νίκη», μία ημέρα πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυριαρχίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.