Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του COVID-19 έχει προκαλέσει φρενίτιδα ερευνών και ταξιδιωτικών μέτρων ανά τον πλανήτη, με τους ειδικούς για ακόμα μία φορά να κάνουν αγώνα δρόμου για να κατανοήσουν τη σοβαρότητά της και την «αλληλεπίδρασή» της με τα εμβόλια.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και κοινοποιήθηκε στη σχετική διεθνή βάση δεδομένων στις 22 Νοεμβρίου. «Έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές», ανέφερε ο ΠΟΥ, με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις εντός και εκτός Ευρώπης να «παγώσουν» τα ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της «μαύρης ηπείρου».

Η είδηση ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον κυκλοφορούσε στην Ευρώπη τουλάχιστον μία εβδομάδα προτού ανακοινωθεί η πρώτη καταγραφή του από τις υγειονομικές Αρχές της Νότιας Αφρικής προκάλεσε νέο πανικό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε δύο δείγματα, που ελήφθησαν στις 19 και 23 Νοεμβρίου, ενώ και η Σκωτία ανακοίνωσε ότι τα εννέα κρούσματα της παραλλαγής συνδέονται με μια ιδιωτική κοινωνική εκδήλωση που έγινε στις 20 Νοεμβρίου. Ήταν 24 Νοεμβρίου, όμως, όταν οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Αφρικής ειδοποίησαν σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν είναι σαφές ακριβώς πού ή πότε εμφανίστηκε πρώτη φορά η νέα παραλλαγή και τα νέα δεδομένα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

456

Αντιμέτωπες με το άγνωστο και ενώ δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τη μετάλλαξη Δέλτα, οι χώρες καταφεύγουν στην αυστηροποίηση των μέτρων. Μετά την Αυστρία, που επέβαλε το πρώτο εθνικό lockdown στην Ε.Ε. και έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου, η Βρετανία κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα καταστήματα, στις τράπεζες και στα κομμωτήρια, ενώ υποβάλλει σε τεστ PCR τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους. Ανάλογα μέτρα υιοθετούνται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε νέους περιορισμούς στα ταξίδια. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, φουντώνει η συζήτηση για την υποχρεωτική ανοσοποίηση. Η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει τη συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών για τον κοροναϊό, δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κοινή προσέγγιση»

Η επικεφαλής της Κομισιόν ρωτήθηκε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Απαντώντας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή για την υποχρεωτικότητα και να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση. «Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν τις ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς παντού. Και αυτό κοστίζει… Είναι τεράστιο το υγειονομικό κόστος. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε το 77% των ενηλίκων εμβολιασμένους ή το 66% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. Είναι 150 εκατομμύρια άνθρωποι», επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο διάδοχός της, Όλαφ Σολτς, είχαν συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων της χώρας, προκειμένου να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα.

Μετά την Αυστρία, που επέβαλε το πρώτο εθνικό lockdown στην Ε.Ε., η Βρετανία έκανε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας


Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών θα απαγορευθεί σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Σε δηλώσεις της η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον Φεβρουάριο και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή». Πάντως, περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απορρίπτουν μέχρι στιγμής τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κοροναϊού για τον γενικό πληθυσμό, επιλέγοντας αντ’ αυτού κίνητρα για να παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, με εξαιρέσεις στην Ε.Ε. την Ελλάδα και την Αυστρία. Μόλις πέντε χώρες στην Ένωση έχουν καταστήσει επίσημα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή / και σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης. Ανάμεσά τους η Ιταλία, μια από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς.

Από τις 25 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καλούνται να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με την ιταλική ιατρική ένωση FNOMCeO, πάνω από 2.000 γιατροί είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά περίπου 500 από αυτούς επέστρεψαν μετά την ανοσοποίησή τους. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν αφορά μόνο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες. Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Νταβίντ, ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα τεθεί σε ισχύ σε κρατικά νοσοκομεία και οίκους φροντίδας από τον Απρίλιο του 2022. Ορίζοντας μια αρκετά μακρινή ημερομηνία, ουσιαστικά αναγνώρισε ότι το προσωπικό θα αντισταθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Απέφυγε, έτσι, πιθανές ελλείψεις προσωπικού στην καρδιά του χειμώνα.