Με περιοριστικά μέτρα και με lockdown η Ευρώπη επιχειρεί την αναχαίτιση της επιθετικής μετάλλαξης Όμικρον, που σαρώνει την γηραιά ήπειρο.

 Τίποτα δε θυμίζει Χριστούγεννα στην Ολλανδία. Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε απογοητεύοντας τους Ολλανδούς.

Τα 123 κρούσματα της Όμικρον δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση.

Εστίαση και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία ενώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ολλανδικής κυβέρνησης, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν και φέτος με όριο τα 6 άτομα ανά σπίτι.

 Με την ταχύτητα διασποράς της «Όμικρον», τα νοσοκομεία της χώρας θα έφταναν στα όριά τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 Παρόλα αυτά, οι Ολλανδοί σπεύδουν στο Βέλγιο που καταγράφει 121 κρούσματα.

 Τρία σενάρια πριν εφαρμόσει σκληρό lockdown η Βρετανία

Η Ολλανδία όμως δεν είναι η χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα «Όμικρον».

 Στην Βρετανία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 25.000 νέες μολύνσεις από την «Όμικρον».

 Τουλάχιστον 104 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ είναι η μοναδική χώρα που καταγράφει 12 νεκρούς από την Όμικρον.

 Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται, ο Μπόρις Τζόνσον μετά και την τελευταία αποκάλυψη της Guardian με το πάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ πριν από έναν χρόνο αλλά και τις απειλές των βουλευτών του ότι θα παραιτηθούν, εκείνος σκέφτεται να πάρει το ρίσκο.

 Οι ειδικοί εισηγούνται σκληρά μέτρα, αλλιώς η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με δύο εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα.

 Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

 – Αυστηρή σύσταση για περιορισμό ατόμων στο ρεβεγιόν

 – Πρόστιμο σε περίπτωση που είναι πάνω από 6 άτομα

 – Επιστροφή σε σκληρό lockdown

 Μετά την Ολλανδία, και το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γερμανία κλείνουν τα αεροδρόμιά τους σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ της Γαλλίας

Δραματική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ της Γαλλίας.

 Η εντατική στο νοσοκομείο Μάλχαουζ είναι γεμάτη καθώς οι ασθενείς έρχονται τις τελευταίες 20 μέρες. 70% των ασθενών στις εντατικές έχουν κοροναϊό.

 Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει νέα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των μολύνσεων κατά την περίοδο των διακοπών, ανέφεραν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες.

 Έπειτα από συνάντηση με υπουργούς στις 23 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επιβάλει στους εμβολιασμένους την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ντίσκο και των γηπέδων.