Μια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» κάτοικος της Μαριούπολης με ελληνική καταγωγή.  Η Αθηνά Χατζίνοβα, μίλησε στον Παναγιώτη Τζένο για τις δραματικές στιγμές που βιώνει τις τελευταίες μέρες και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις πόλεις, που δέχονται τον καταιγισμό των ρώσικων πυρών.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την κατάσταση που επικρατεί: Βρίσκομαι στην Μαριούπολη, στο σπίτι μου, στην πολυκατοικία στον 4ο όροφο μαζί με την μητέρα μου και όταν  σημαίνει συναγερμός καθόμαστε σπίτι δεν πάμε πουθενά γιατί αν είναι να πεθάνουμε  να πεθάνουμε μέσα στο σπίτι μας και όχι μέσα σε κάποιο υπόγειο. Δεν βλέπω ανθρώπους στην πολυκατοικία μου να κατεβαίνουν κάτω, όλοι κάθονται στα σπίτια τους. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε προς τα μέσα της πόλης ελπίζω να μην υπάρχει τόσο κίνδυνος όσο στα ανατολικά και στα δυτικά περίχωρα της Μαριούπολης που έχουν καταστρέψει τις περιοχές αυτές.

Χθες το βράδυ έμαθα ότι βομβαρδίστηκε και άλλο ελληνικό χωριό δυτικά της Μαριούπολης
Για τη χθεσινή νύχτα: Χθες το βράδυ έμαθα ότι βομβαρδίστηκε και άλλο ελληνικό χωριό δυτικά της Μαριούπολης το Στάρσκριμ δηλαδή έχουν πέσει κάποια κτήρια. Δεν ξέρω γιατί σήμερα δεν έχουμε ιντερνετ. Αυτά που μαθαίνω είναι πολύ τραγικά. Η καρδιά μου πονάει για την Ουκρανία και τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους.

Για τα τελευταία νέα: Δεν έχουμε επικοινωνία, δεν έχουμε ίντερνετ για να δούμε τα τελευταία νέα.

Για τα καταφύγια: Μας είπαν ότι μπορούμε να μπαίνουμε στα μπάνια μας ή στο διάδρομο. Δεν υπάρχουν συνθήκες στα καταφύγια για ανθρώπους.

«Αντιμετωπίζουν δυσκολίες»

Για την οργάνωση των κατοίκων, η κ. Χατζίνοβα είπε: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν οργανωθεί, κάποιοι άνδρες για να κάνουν περιπολίες, κάποιοι άλλοι οργανώνονται για να βοηθήσουν το στρατό μας για να τους παρέχουν φάρμακα, φαγητά. Άλλοι οργανώνονται για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που χάσανε τα σπίτια τους. 

Επιπλέον, τόνισε:

Για την μητέρα της: Η μητέρα μου 83 χρονών με ρωτάει που να βρω ένα καλάσνικοφ για να πάω να συναντήσω άξια τους Ρώσους. Σε όλη τη χώρα το ηθικό είναι ανεβασμένο. 

Η μητέρα μου είπε ότι δεν θα φύγει από το σπίτι της, εγώ δεν θα αφήσω τη μητέρα μου
Για το αν σκέφτεται να φύγει από τη Μαριούπολη: Η μητέρα μου είπε ότι δεν θα φύγει από το σπίτι της, εγώ δεν θα αφήσω τη μητέρα μου, αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερο είναι ότι  δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να εγκαταλείψουμε την πόλη και να πάμε κάπου γιατί από την Μαριούπολη μέχρι τα δυτικά σύνορα είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, για να πάμε το τρένο  θέλουμε 30 ώρες αλλά δεν υπάρχουν τρένα γιατί έχουν βομβαρδίσει τις γέφυρες. Για να πας με αυτοκίνητο δεν έχεις βενζίνη. Είμαστε αποκλεισμένοι δηλαδή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος δεν πρόκειται από εδώ να φύγει κανείς αυτές τις μέρες.

Για το αν έχουν επαφή με τις ελληνικές προξενικές αρχές: Ναι αλλά έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί εδώ, είναι και 15 περίπου δημοσιογράφοι από ελληνικά κανάλια. Έχουν κάνει λίστες άλλων ελλήνων πολιτών που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη αλλά δεν το βλέπω.

Για την κατάσταση των τελευταίων ωρών: Η Μαριούπολη είναι μια μεγάλη πόλη 500 χιλιάδων κατοίκων και είναι πολύ απλωμένη. Σε κάθε περιοχή είναι διαφορετική κατάσταση κάπου ακούγεται ότι κόβεται το ρεύμα γιατί χτυπάνε σταθμούς παροχής ρεύματος. Εμείς έχουμε ρεύμα, νερό αλλά επειδή δεν έχει αρκετή ένταση το ρεύμα μας κόψανε τη θέρμανση γιατί έχουμε κεντρική θέρμανση. 

Να προσεύχεστε για εμάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου από την Ελλάδα
Για το αν ζητά κάτι από τους Έλληνες: Να προσεύχεστε για εμάς και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που στέλνουν μηνύματα υποστήριξης που προτείνουν τη βοήθειά τους αλλά η αλήθεια ειναι ότι οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να με  βοηθήσουν σε τίποτα.  

Για τις υπόλοιπες περιοχές: Δεν είναι μόνο το Σαρτανά που βομβαρδίστηκε απλώς επειδή είναι ελληνικό στην Ελλάδα ακούγεται περισσότερο, είναι και άλλα χωριά Ουκρανικά που τους έχουν ισοπεδώσει.  Από αυτά που διαβάζω είναι τραγικά τα πράγματα δηλαδή στο κέντρο της Ευρώπης να ισοπεδώνεται μια ολόκληρη χώρα.

Για το αν φοβάται: Οι φίλοι μου ανησυχούν για τα παιδιά τους πιο πολύ και όλοι πονάμε για την Ουκρανία. Εγω προσωπικά δεν φοβάμαι για τη ζωή μου αλλά κάθε φορά που ακούω ότι καταστρέφονται σπίτια ή ζωές πονάω  για αυτούς, πονάω για τη χώρα μου γιατί δεν ξέρω μετά από πόσα χρόνια θα αποκατασταθεί.