Στις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου παραπέμπουν όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Τα «τυφλά» χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κατά αμάχων, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο και η Δύση και η νευρικότητα στο ρωσικό στρατόπεδο εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της αρχικής επίθεσης, έχουν οδηγήσει ΗΠΑ και Ρωσία σε κλιμάκωση της ρητορικής τους. Την ίδια ώρα οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους φαίνεται ότι κόβονται.

Ενδεικτικό του «πολικού» κλίματος αποτελεί το χθεσινό ανακοινωθέν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

«Εγκληματίας πολέμου»

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το Ρώσο Πρόεδρο «εγκληματία πολέμου».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ιαπωνία

Σε μια ακόμη κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Ρωσία γνωστοποίησε χθες την απόφασή της να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την Ουκρανία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Με στόχο την προπαρασκευή της ατζέντας των προσεχών συνεδριάσεων με τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, προκειμένου να προετοιμάσουν έναν κοινό διάδρομο απέναντι στις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.