Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Φινλανδία και τη Σουηδία ενόψει της ένταξής τους στη Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα, ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.

Μάλιστα, ήταν γλαφυρός στη διατύπωση της αντίθεσής του λέγοντας ότι «οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ισχυριστεί ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε «αντιτουρκικές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK»,
αλλά διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν τη στάση του ως προοίμιο των ανταλλαγμάτων που θα ζητήσει προκειμένου να πει το «ναι» στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Είναι γεγονός πως η Τουρκία μπορεί να βάλει εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν είναι αποφασισμένος να το φτάσει στα άκρα.




Αιφνιδιασμός

Οι ΗΠΑ περίμεναν ότι ο Ερντογάν θα κάνει παζάρι, αλλά δείχνουν αιφνιδιασμένες από την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Δεν φαίνεται, πάντως, να ανησυχεί η Άγκυρα από τέτοιου είδους προειδοποιητικές διαρροές καθώς η πίεση βρίσκεται στο στρατόπεδο της Συμμαχίας.

Η τουρκική κυβέρνηση φρόντισε να υπενθυμίσει στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη ότι δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας να της παραδώσουν 33 ατόμων που το καθεστώς Ερντογάν ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, δηλαδή το κουρδικό PKK και το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν.

Τα τουρκικά αιτήματα

Τα αιτήματα της Τουρκίας, ωστόσο, συνεχίζονται καθώς αναμένεται παρασκηνιακά θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να μην εμποδίσει τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Επίσης, θα απαιτήσει να αρθεί ολοσχερώς το όποιο εμπάργκο έχει επιβληθεί στην πώληση δυτικών οπλικών συστημάτων και ειδικών μηχανισμών που είναι απαραίτητα στην τουρκική πολεμική βιομηχανία.




Ο δεύτερος όρος προς την Ουάσινγκτον είναι να συμφωνήσει (η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη συμφωνήσει) με την πώληση 40 μαχητικών F-16 τελευταίου τύπου και την αναβάθμιση 80 τουρκικών παλαιότερων. Δεν αποκλείεται να προσθέσει και την απαίτηση η Τουρκία να επανέλθει στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, από το οποίο αποκλείσθηκε λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.

Τέλος, είναι πολύ πιθανόν να προσθέσει και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα εστιάζοντας στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, για την οποία οι Αμερικανοί δεν έχουν δείξει ότι έχουν αντίρρηση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι στο τέλος η Τουρκία δεν θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι μία ένδειξη ότι το παζάρι έχει ήδη αρχίσει κι ότι σ’ αυτή την παρτίδα το πάνω χέρι το έχει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδικασίες στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, πάντως, προχωρούν με ταχύ ρυθμό. Το φινλανδικό Κοινοβούλιο εξετάζει το αίτημα ένταξης για να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γειτονική Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι κάθε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας και κύρωση από τα Κοινοβούλιά τους.