Tην επίδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Αχρίδας ζητά με επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Σκοπιανού πολιτικού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου την προπερασμένη Δευτέρα.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας επισημαίνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείο σημειώνοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι έγκαιρες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην πνευματική ταυτότητα των νυν και των μελλοντικών γενεών, και μ' αυτό, και στην πνευματική και κοινωνική ατμόσφαιρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επανήλθε στην κανονικότητα η Εκκλησία του γειτονικού κράτους με την απάλειψη του χαρακτηρισμού «Μακεδονική» από την ονομασία της και «θεραπεύτηκε» το σχίσμα δεκαετιών.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Στέβο Πενταρόφσκι:

Παναγιώτατε,

Με μεγάλη ευχαρίστηση έλαβα την είδηση για την ιστορική απόφαση στις 9 Μαΐου 2022 της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεχόμενοι την Εκκλησία μας σε κανονική ενότητα και σε ευχαριστιακή κοινωνία, Εσείς διορθώνετε την ιστορική αδικία κατά της Εκκλησίας και στους πιστούς αυτής και θεραπεύετε τις βαθιές πληγές που έχουν προκληθεί από την δεκαετή απομόνωση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτό που στην Εκκλησία μας αναγνωρίζετε την ιστορική της συνέχεια από την παλαιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία διά των αιώνων ήταν καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς.

Ο Παναγιώτατος χαίρει μεγάλο κύρος και σεβασμό στην τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξαρτήτως της εθνικής, θρησκευτικής, πολιτικής και ηλικιακής καταγωγής. Με αυτό το δίκαιο και σοφό βήμα Εσείς δικαιολογείτε την ελπίδα των συμπολιτών μου από την ορθόδοξη χριστιανική ομολογία ότι ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία μας τελικά να λάβει την δέουσα της θέση στον ορθόδοξο κόσμο. Και με αυτό, να σβήσετε τους τεχνητά δημιουργημένους χωρισμούς και να ανοίξετε τον χώρο για οικοδόμηση της πνευματικής ενότητος των ορθοδόξων πιστών.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι έγκαιρες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην πνευματική ταυτότητα των νυν και των μελλοντικών γενεών, και μ' αυτό, και στην πνευματική και κοινωνική ατμόσφαιρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Εκ τούτου, δεν είναι άσχετο το εάν η ενότητά μας με τον ορθόδοξο κόσμο θα βασίζεται στην ζώσα πραγματικότητα της Εκκλησίας μας, ή σε απαρχαιωμένες αποφάσεις, επιβαλλόμενες έξωθεν, οι οποίες είναι αντίθετες με την θέληση των πολυάριθμων πιστών.

Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίο κοινωνικό συμφέρον για μας επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και ξεφορτωμένη πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο τέλος, Παναγιώτατε, με την ευκαιρία αυτή σε Σας και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταφέρω τις εκφράσεις του υψίστου σεβασμού μου.