Σε πλήρως εσφαλμένες πληροφορίες ευθύνεται η παρανόηση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και τη φημολογία που θέλει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να χορηγεί τόμο αυτοκεφαλίας στην σκοπιανή Εκκλησία.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Μητροπολίτη Ίμβρου Κυρίλλου ενώπιον των πιστών ανακοίνωσε ότι «φέτος η θεία αγιότητά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα και ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος κ.κ. Στέφανος, θα του παραδώσει προσωπικά τον αναμενόμενο τόμο για την αυτοκεφαλία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Το ίδιο «ρεπορτάζ» του novamakedonija ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η έκτακτη είδηση έγινε δεκτή με χαρά από τους παρευρισκόμενους, αν και για κάποιους από αυτούς δεν ήταν είδηση, αλλά καρπός μακράς, έντιμης και επίπονης δουλειάς» κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονής Bigorski και του επισκόπου Αντανίας, Παρθενίου.

Η φημολογία για την χορήγηση του τόμου αυτοκεφαλίας εντάθηκε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας ενώ έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 
Stefan Archbishop of Ohrid
O Αρχιεπίσκοπος ΑχρίδAς Στέφανος
 Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, όσο επικαλείται το «ρεπορτάζ» του novamakedonija δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς ο Μητροπολίτης Ίμβρου Κύριλλος δεν ανέφερε όσα του αποδίδονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση της αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, η απαλοιφή του όρου «Μακεδονική» από την επίση ονομασία της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας, όπως προβλεπόταν άλλωστε και στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλές εξωτερικές παραμέτρους που «αγγίζουν» τον ίδιο τον προκαθήμενο της σκοπιανής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανο.