Αρκετές είναι οι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημίας στην ήπειρο σπέδουν να εξασφαλίσουν εμβόλια για την ασθένεια της ευλογιάς.

Ειδικότερα, η Βρετανία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε κρούσματα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς σε ορισμένους υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που ενδέχεται να εκτέθηκαν στον ιό. Παράλληλα, η Γερμανία παρήγγειλε «προληπτικά» 40.000 δόσεις του εμβολίου της Bavarian Nordic.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία όπου πλέον καταγράφονται 55 κρούσματα της ευλογιάς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το εμβόλιο της δανέζικης Bavarian Nordic, το οποίο έχει εγκριθεί για την ευλογιά στην Ευρώπη και για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ.

«Θα διανείμουμε το εμβόλιο αναλογικά ανάμεσα στις 17 ισπανικές επαρχίες» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των δόσεων.

Στη Δανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει 2-3 χιλιάδες εμβόλια για την κάλυψη ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Για αρχή, η Δανία θα χρησιμοποιήσει 200 δόσεις που θα προσφέρει η Ολλανδία, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο DR ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε. Θυμίζουμε ότι η χώρα έχει καταγράψει δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ισπανία. Ο ένας είχε επισκεφθεί τα Κανάρια Νησιά, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο πάρτι Gay Pride στο οποίο αποδίδεται ένα μέρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Έως σήμερα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική, ένα πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα για μια ασθένεια που ενδημεί μόνο στην Αφρική.

Στην Ισπανία, 51 από τα 55 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Μαδρίτης και τα περισσότερα συνδέονται με σάουνα για ενήλικες που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα τέσσερα συνδέονται με ταξίδι στα Κανάρια Νησιά. Ακόμη, η Μαδρίτη έχει επίσης εντοπίσει αρκετές ιδιωτικές κατοικίες όπου εκτιμάται ότι μεταδόθηκε ο ιός. Ορισμένες είχαν φιλοξενήσει επισκέπτες από τη Βρετανία, όπου καταγράφηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα στις 7 Μαΐου.